GOLONKI ZAPIEKANE Z KISZONĄ KAPUSTĄ + FUILMIK

29 mar 2020
data:post.title
Golonki zapiekane z kapustą kiszoną to przysmak nie jednej osoby. Kapustka i golonki tak przygotowane są mięciutkie i pyszne. Polecam. 


SKŁADNIKI : 
  • 6-8 małych golonek wieprzowych
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek pieprzu 
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • 1 płaska łyżeczka chili 
  • słodka do smaku 
                                                                    KAPUSTA : 
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • trochę oleju 
  • 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • 1 marchew, kawałek selera 
  • 3 szklanki wywaru z gotowania się golonek 
  • jarzynka do smaku 
  • słodka i ostra papryka
  • 4-5 ząbków czosnku 
                                  PRZYGOTOWANIE :
  1. Golonki przekladamy do szybkowara lub garnka, zalewamy wodą, dodajemy przprawy i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy z zalewy i po ostudzeniu nacieramy słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem. 
  2. Do garnka wlewamy trochę oleju, dodajemy pokrojoną cebulę, podpiekamy. Następnie dodajemy startą marchew i seler oraz wypłukaną kiszoną kapustę.  Wlewamy 2 szklanki wywaru z golonek, dodajemy sól, pieprz, liść laurowy i ziele. Gotujemy około 20 minut. 
  3. Kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego, na to układamy golonki ( kość można wyciągnąć ) . Wlewamy jeszczę trochę wywaru. 
  4. Zapiekamy około 1 godziny w temperaturze 180-190 %C. 
  5. Po zapieczeniu skóra z golonek pwinna być chrupiąca. Podajemy ciepłe. 
                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz