Golonki zapiekane z kapustą kiszoną to przysmak nie jednej osoby. Kapustka i golonki tak przygotowane są mięciutkie i pyszne. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 6-8 małych golonek wieprzowych
- 3 liście laurowe
- kilka kulek pieprzu
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
- 1 płaska łyżeczka chili
- słodka do smaku
KAPUSTA :
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- trochę oleju
- 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego
- sól do smaku
- 1 marchew, kawałek selera
- 3 szklanki wywaru z gotowania się golonek
- jarzynka do smaku
- słodka i ostra papryka
- 4-5 ząbków czosnku
PRZYGOTOWANIE :
- Golonki przekladamy do szybkowara lub garnka, zalewamy wodą, dodajemy przprawy i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy z zalewy i po ostudzeniu nacieramy słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem.
- Do garnka wlewamy trochę oleju, dodajemy pokrojoną cebulę, podpiekamy. Następnie dodajemy startą marchew i seler oraz wypłukaną kiszoną kapustę. Wlewamy 2 szklanki wywaru z golonek, dodajemy sól, pieprz, liść laurowy i ziele. Gotujemy około 20 minut.
- Kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego, na to układamy golonki ( kość można wyciągnąć ) . Wlewamy jeszczę trochę wywaru.
- Zapiekamy około 1 godziny w temperaturze 180-190 %C.
- Po zapieczeniu skóra z golonek pwinna być chrupiąca. Podajemy ciepłe.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz