RAFAELLO BEZ PIECZENIA + FILMIK

17 mar 2020
data:post.title
Rafaello przygotowane według mojego przepisu jest bardzo smaczne, masa nie jest za rzadka ani za gęsta. Herbatniki na drugi dzień ładnie miękną i ciasto jest mięciutkie i pyszniutkie, polecam. 


SKŁADNIKI
  • 2 duże paczki herbatników
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 łyżki z czubkiem, mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 g masła 
  • 250 g wiórków kokosowych 
  • 2 kieliszki wódki ( 50 ml lub trochę więcej )
  • 1 biała czekolada + 5 łyżek mleka 
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mleko przelewamy do garnka, cześć zostawiamy i mieszamy w nim budynie i mąkę. Do mleka w garnku wsypujemy cukier i ogrzewamy, wlewamy budynie i mieszając zagotowujemy aż powstanie gesty budyń.  Studzimy. 
  2. Herbatniki układamy na dnie blaszki ( 25/30 ) wyłożonej papierem do pieczenia. 
  3. Masło o pokojowej temperaturze ucieramy, następnie dodajemy po łyżce zimnego budynu i cały czas miksujemy aż składniki się wyrobią. Do masy wsypujemy wiórki kokosowe i wlewamy alkohil, mieksujemy. 
  4. Masą przekładamy herbatniki ( warstw wyjdzie 4 ) a wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czakoladą. 
  5. Ciasto chłodzimy najlepiej cała noc. Smacznego. 
                                 Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;


 

1 komentarz