Rafaello przygotowane według mojego przepisu jest bardzo smaczne, masa nie jest za rzadka ani za gęsta. Herbatniki na drugi dzień ładnie miękną i ciasto jest mięciutkie i pyszniutkie, polecam.
SKŁADNIKI :
- 2 duże paczki herbatników
- 1 litr mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 2 łyżki z czubkiem, mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 200 g masła
- 250 g wiórków kokosowych
- 2 kieliszki wódki ( 50 ml lub trochę więcej )
- 1 biała czekolada + 5 łyżek mleka
PRZYGOTOWANIE :
- Mleko przelewamy do garnka, cześć zostawiamy i mieszamy w nim budynie i mąkę. Do mleka w garnku wsypujemy cukier i ogrzewamy, wlewamy budynie i mieszając zagotowujemy aż powstanie gesty budyń. Studzimy.
- Herbatniki układamy na dnie blaszki ( 25/30 ) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Masło o pokojowej temperaturze ucieramy, następnie dodajemy po łyżce zimnego budynu i cały czas miksujemy aż składniki się wyrobią. Do masy wsypujemy wiórki kokosowe i wlewamy alkohil, mieksujemy.
- Masą przekładamy herbatniki ( warstw wyjdzie 4 ) a wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czakoladą.
- Ciasto chłodzimy najlepiej cała noc. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Wygląda cudownie i na pewno też tak smakuje !
OdpowiedzUsuń