Tiramisu to pyszny deser z kawowymi biszkoptami i śmietaną. Dzisiaj przygotowałam go bez jajek, jest równie pyszny a co najważniejsze szybcjie się go przygotwuje.
SKŁADNIKI :
- 660 ml śmietany 30 %
- 2 cukry waniliowe
- 3 łyżki cukru
- 250 g mascarpone
- 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów ( słodkich )
- 2 filiżanki mocnej kawy rozpuszczalnej
- 100 ml likieru tiramisu
- 2 duże łyżki żelatyny namoczone w wrzątku ( 1/4 szklanki wody ) i rozpuszczone
- ciemne kakao do posypania
- Kawę zaparzamy i odkładamy aż ostygnie. Wlewamy likier tiramisu.
- Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.
- Zimną śmietanę wlewamy do misy robota, wsypujemy cukry i ubijamy na najwyższych obrotach.
- Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i chwilę jeszcze miksujemy. Następnie stopniowo wlewamy ostudzoną żelatynę i szybko miksujemy aby nie zrobiły się grudki.
- Biszkopty maczamy w kawie i układamy w podłużnym naczyniu. Na biszkopty rozkladamy część masy i znowy układamy biszkopty i masa. Wierzch posypujemy ciemnym kakao.
- Tiramisu chłodzimy kilka godzin.
- Deser podajemy schłodzony.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz