CIASTO JAMAJKA

29 mar 2020
data:post.title
Ciasto jamajka to pyszne ciasto z masą, galaretką i owocami, idealne na święta i nie tylko. Polecam. 



          BISZKOPT : 
  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
          ŚMIETANA :  
  • 660 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru
  • 2 cukry waniliowe 
  • 150 g drobno posiekanej czekolady deserowej
  • 4 śmietanfixy
         DODATKOWO : 
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 1 litr wody
  • 6 bananów 
  • 1 słoiczek powideł (dżemu ) z porzeczki 
  • herbata do nasaczenia 

PRZYGOTOWANIE : 
  1. Galaretki rozpuszczamy w mniejszej ilości wody, odkładamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia. 
  2. Biszkopt - białka ubijamy, dodajemy żółtka, cukier, dalej ubijamy, oraz sypkie produkty i delikatnie mieszamy. Pieczemy biszkopt, termoobieg, temperatura 180% C, przez około 35 minut. 
  3. Ciasto studzimy i przecinamy wzdłuż. Pierwszy blat ciasta Nasączamy słodką herbatką, smarujemy powidłami. wykładamy przecięte wzdłuż banany, jeden bok drugiego. Wylewamy tężejącą galaretkę. Odkładamy do lodówki do stężenia. 
  4. Ubijamy śmietanę na sztywno, wsypujemy drobno pokrojoną śmietanę i wykładamy na zimną galaretkę i równo rozsmarowujemy. Na to drugi blat ciasta, nasączamy go i smarujemy powidlami. Posypujemy resztą tartej czekolady. 
  5. Ciasto chłodzimy kilka godzin. 
  6. Smacznego. 
                                         Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Publikowanie komentarza