Ciasto jamajka to pyszne ciasto z masą, galaretką i owocami, idealne na święta i nie tylko. Polecam.
BISZKOPT :
- 7 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 budyń czekoladowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
ŚMIETANA :
- 660 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 150 g drobno posiekanej czekolady deserowej
- 4 śmietanfixy
DODATKOWO :
- 3 galaretki cytrynowe
- 1 litr wody
- 6 bananów
- 1 słoiczek powideł (dżemu ) z porzeczki
- herbata do nasaczenia
PRZYGOTOWANIE :
- Galaretki rozpuszczamy w mniejszej ilości wody, odkładamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
- Biszkopt - białka ubijamy, dodajemy żółtka, cukier, dalej ubijamy, oraz sypkie produkty i delikatnie mieszamy. Pieczemy biszkopt, termoobieg, temperatura 180% C, przez około 35 minut.
- Ciasto studzimy i przecinamy wzdłuż. Pierwszy blat ciasta Nasączamy słodką herbatką, smarujemy powidłami. wykładamy przecięte wzdłuż banany, jeden bok drugiego. Wylewamy tężejącą galaretkę. Odkładamy do lodówki do stężenia.
- Ubijamy śmietanę na sztywno, wsypujemy drobno pokrojoną śmietanę i wykładamy na zimną galaretkę i równo rozsmarowujemy. Na to drugi blat ciasta, nasączamy go i smarujemy powidlami. Posypujemy resztą tartej czekolady.
- Ciasto chłodzimy kilka godzin.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
robiłem w zeszłym roku na wielkanoc i zrobiło furorę :) pycha
OdpowiedzUsuń