Babka keksowa jest smaczną, zwartą babką, nadaje się do święconki i do zamrożenia. Idealnie smakuję z kawką lub herbatą. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 5 jajek
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g margaryny
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 200 g mieszanki keksowej HELIO
- 1 kieliszek wódki
- olejek maślany lub waniliowy
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie ucierając dodajemy po jednym żółtku.
- Wlewamy wódkę, miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy mieszankę keksową. Mieszamy.
- Białka ubijamy i dodajemy ciasta, mieszamy szpatułką.
- Formę na babkę z kominem, 22 cm, naoliwić i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto.
- Pieczemy 1 godzinę, termoobieg w temperaturze 180 % C, po 20-30 minutach temperaturę zmniejszamy do 170-160 % C.
- Babkę po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanalu :
Prześlij komentarz