Sernik na półkruchym cieście z dodatkiem brzoskwiń jest smaczny, efektowny i łatwy w przygotowaniu. Polecam przepis.
SKŁADNIKI NA CIASTO :
- 250 g margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 żółtka
- 450 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
SER :
- 1 kg sera wiaderkowego
- 4 białka
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka słodkiej śmietany 18 %
- 2 budynie waniliowe ( po 40 g każdy)
- 1/2 puszka brzoskwiń
- Zagniatamy ciasto z podanych składników, gdyby nie chciało się zagnieść dodajemy odrobinę śmietany. Następnie dzielimy je na większą i mniejszą część. Mniejszą odkładamy do lodówki.
- Blaszkę o wymiarach 25/35 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy większą część ciasta.
- SER - Pianę ubijamy i odkładamy na bok, następnie do misy robota wkładamy masło i cukier, chwilę ucieramy. Wlewamy śmietanę, dalej ucierając dodajemy ser i wsypujemy budynie. Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy. Ser wylewamy na przygotowany spód ciasta. Następnie rozkładamy pokrojone brzoskwinie.
- Z pozostałego ciasta wycinamy paseczki i układamy je na serze.
- Sernik pieczemy 1 godzinę , 180 % C - termoobieg. Jak zacznie się przypiekać temperaturę zmniejszamy na 160 % C.
- Ciasto studzimy 1 godzinę przy uchylonych drzwiczkach.
- Smaczne jest od zaraz i na drugi i trzeci dzień:) polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Człowiek przegląda taką wspaniałą stronę, podziwia zdjęcia i się robi głodny :)
OdpowiedzUsuń