CIASTO BISZKOPTOWE Z BUDYNIEM I OWOCAMI + FILMIK

19 kwi 2020
data:post.title
     Ciasto biszkoptowe z budyniem i owocami to świetna, słodka przekąska. Smaczne, delikatne idealne do kawki i nie tylko, polecam. 



          BISZKOPT 
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej ( 150 g )
  • 1/2 szklanka oleju
  • 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia
          BUDYŃ :
  • 600 ml mleka 3/2 % 
  • 2 budynie waniliowe po 40 g bez cukru
  • 4 łyżki cukru 
  • 3/4 kostki masła + 2 łyżki cukru pudru 
          DODATKOWO :
  • 2 galaretki truskawkowe
  • kubek słodkiej herbaty z cytryną
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego 
  • 300 g świeżych truskawek
  • 3 banany 
                                                                PRZYGOTOWANIE :
  1. Z mleka, cukru i budyniów gotujemy gęsty budyń i odkładamy do ostudzenia. 
  2. Galaretki rozpuszczamy i odkładamy do lekkiego stężenia. 
  3. Biszkopt - białka ubijamy aż będą sztywne, dalej ubijając dodajemy żółtka, cukry, po chwili olej. Na koniec przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do formy 25/30 cm i pieczemy około 35 minut, temperatura 180 % C, termoobieg. 
  4. Biszkopt studzimy, odrywamy z papieru i przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki. 
  5. Masa - do misy robota przekładamy miękkie masło i cukier puder, ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
  6. Pierwszy blat ciasta układamy w blaszce, nasączamy go herbatką. Ciasto smarujemy połową dżemu i na to rozkładamy masę budyniową. Przykrywamy ciastem, które nasączamy herbatką, na to reszta dżemu i układamy pokrojone owoce. Zalewamy tężejącymi galaretkami i odkładamy do lodówki na 1-2 godziny, ciasto można jeść. Smacznego. 
                               Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału : 

 

Publikowanie komentarza