Ciasto biszkoptowe z budyniem i owocami to świetna, słodka przekąska. Smaczne, delikatne idealne do kawki i nie tylko, polecam.
BISZKOPT
- 5 dużych jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej ( 150 g )
- 1/2 szklanka oleju
- 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 600 ml mleka 3/2 %
- 2 budynie waniliowe po 40 g bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 3/4 kostki masła + 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki truskawkowe
- kubek słodkiej herbaty z cytryną
- 1 słoiczek dżemu truskawkowego
- 300 g świeżych truskawek
- 3 banany
- Z mleka, cukru i budyniów gotujemy gęsty budyń i odkładamy do ostudzenia.
- Galaretki rozpuszczamy i odkładamy do lekkiego stężenia.
- Biszkopt - białka ubijamy aż będą sztywne, dalej ubijając dodajemy żółtka, cukry, po chwili olej. Na koniec przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do formy 25/30 cm i pieczemy około 35 minut, temperatura 180 % C, termoobieg.
- Biszkopt studzimy, odrywamy z papieru i przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki.
- Masa - do misy robota przekładamy miękkie masło i cukier puder, ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
- Pierwszy blat ciasta układamy w blaszce, nasączamy go herbatką. Ciasto smarujemy połową dżemu i na to rozkładamy masę budyniową. Przykrywamy ciastem, które nasączamy herbatką, na to reszta dżemu i układamy pokrojone owoce. Zalewamy tężejącymi galaretkami i odkładamy do lodówki na 1-2 godziny, ciasto można jeść. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału :
Prześlij komentarz