Galaretkowiec to efektowny i łatwy w przygotowaniu deser. Cieszy oczy i podniebienie. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 4 galaretki o różnym kolorze
- 1 l mleka zagęszczonego, niesłodzonego w kartoniku
- 5 łyżek żelatyny (1 żelatyna na 2,5 l )
- 2 cukry waniliowe
- 3-4 łyżki cukru
- Galaretki ( każdą osobno ) rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklance wrzątku. Mieszamy i studzimy, pozostawiamy do stężenia.
- Kiedy galaretki już zastygną, przygotowujemy masę mleczną. Do miseczki przesypujemy żelatynę, rozpuszczamy ją w około 3/4 szklanki wrzątku. Mleko skondensowane wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, mleko ogrzewamy aż cukry się rozpuszczą.
- Do ciepłego mleka wlewamy żelatynę i wszystko mieszamy oraz studzomy.
- Galaretki kroimy w kostkę, rozkładamy do formy keksowej. wlewamy mleko i mieszamy. Odkadamy do lodówki. Galaretkowiec szybko tężeje. Można go kroić po godzinie, jest zwarty i smaczney. Polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału :
Prześlij komentarz