Rogaliki twarogowe przygotowuje się bardzo łatwo, smakują rewelacyjnie i pięknie pachną. Jednak po upieczeniu są twarde ale przełożone do pojemnika po pewnym czasie miękną. Mimo wszystko ich smak jest na prawdę rewelacyjny. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 1/2 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanka oleju
- 420 g mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE :
- Twaróg przeciskamy przez praskę, następnie przekładamy na stolnicę lub do misy robota, dodajemy resztę składników i wyrabiamy zwarte ciasto.
- Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy je posypując stolnicę mąką. Ciasto ciężko się podnosi ponieważ się rozrywa. Najlepiej jest je rozwałkować bez obracania. Rozwałkowujemy je na kształt koła i przecinamy tworząc trójkąty.
- Każdy trójkąt zwijamy tworząc kształt rogalika i układamy je na blaszce.
- Pieczemy 15-17 minut w temperaturze 185 % C. Gdyby zaczęły się przypiekać temperaturę zmniejszamy.
- Zjadamy od razu lub czekamy aż zmiękną. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz