SZYBKIE ROGALIKI TWAROGOWE + FILMIK

8 maj 2021
data:post.title
Rogaliki twarogowe przygotowuje się bardzo łatwo, smakują rewelacyjnie i pięknie pachną. Jednak po upieczeniu są twarde ale przełożone do pojemnika po pewnym czasie miękną. Mimo wszystko ich smak jest na prawdę rewelacyjny. Polecam. 


SKŁADNIKI : 

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanka cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanka oleju
  • 420 g mąki pszennej 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Twaróg przeciskamy przez praskę, następnie przekładamy na stolnicę lub do misy robota, dodajemy resztę składników i wyrabiamy zwarte ciasto. 
  2. Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy je posypując stolnicę mąką. Ciasto ciężko się podnosi ponieważ się rozrywa. Najlepiej jest je rozwałkować bez obracania. Rozwałkowujemy je na kształt koła i przecinamy tworząc trójkąty. 
  3. Każdy trójkąt zwijamy tworząc kształt rogalika i układamy je na blaszce. 
  4. Pieczemy 15-17 minut w temperaturze 185 % C. Gdyby zaczęły się przypiekać temperaturę zmniejszamy. 
  5. Zjadamy od razu lub czekamy aż zmiękną. Smacznego. 
                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 




 

Prześlij komentarz