ZIEMNIAKI NADZIEWANE FARSZEM Z BOCZKU I CEBULI + FILMIK

9 maj 2021
data:post.title
Dzisiaj pomysł na ziemniaki nadziane farszem z dodatkiem boczku, cebuli, serka i przypraw. Ziemniaki po nadzianiu i upieczeniu smakują tak smacznie że chce się ich zjeść więcej i więcej. W smaku przypominają farsz do pierogów ruskich. 


SKŁADNIKI : 
  • 7 sporych ziemniaków 
  • 20 dkg boczku wędzonego, parzonego
  • 2 cebule
  • 1 serek wiejski 200 g
  • spory plaster masła 
  • 3 łyżki śmietany 18 % 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • żółty ser do posypania 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ziemniaki myjemy, przecinamy na 2 połówki i gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.
  2. Odcedzamy i studzimy. Środek ziemniaka wydrążamy łyżeczką, pozostawiając łódkę do nadziania. 
  3. Boczek i cebulę drobno kroimy, podsmażamy na patelni aż wszystko ładnie się podpiecze. 
  4. Do wydrążonych środków z ziemniaków dodajemy masło, boczek, serek wiejski, śmietanę i przyprawy. Masę dobrze ugniatamy. 
  5. Farszem nadziewamy połówki ziemniaków, tworząc małą górkę. 
  6. Układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu i posypujemy je tartym serem. 
  7. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180 % C.
  8. Podajemy ciepłe z kleksem gęstego jogurtu i posypane szczypiorkiem. Smacznego. 
                ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA FILMIKU I SUBSKRYPCJI KANAŁU ; 



 

Prześlij komentarz