Dzisiaj pomysł na ziemniaki nadziane farszem z dodatkiem boczku, cebuli, serka i przypraw. Ziemniaki po nadzianiu i upieczeniu smakują tak smacznie że chce się ich zjeść więcej i więcej. W smaku przypominają farsz do pierogów ruskich.
SKŁADNIKI :
- 7 sporych ziemniaków
- 20 dkg boczku wędzonego, parzonego
- 2 cebule
- 1 serek wiejski 200 g
- spory plaster masła
- 3 łyżki śmietany 18 %
- sól, pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- żółty ser do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Ziemniaki myjemy, przecinamy na 2 połówki i gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.
- Odcedzamy i studzimy. Środek ziemniaka wydrążamy łyżeczką, pozostawiając łódkę do nadziania.
- Boczek i cebulę drobno kroimy, podsmażamy na patelni aż wszystko ładnie się podpiecze.
- Do wydrążonych środków z ziemniaków dodajemy masło, boczek, serek wiejski, śmietanę i przyprawy. Masę dobrze ugniatamy.
- Farszem nadziewamy połówki ziemniaków, tworząc małą górkę.
- Układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu i posypujemy je tartym serem.
- Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180 % C.
- Podajemy ciepłe z kleksem gęstego jogurtu i posypane szczypiorkiem. Smacznego.
ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA FILMIKU I SUBSKRYPCJI KANAŁU ;
Prześlij komentarz