Pyszna i łatwa w przygotowaniu lazania z dodatkiem pieczarek. To moja wersja mięsnej zapiekanki w wersji XXL.
SKŁADNIKI :
- 0,5 kg płatów makaronu do lazanii
- 0.5 kg mięsa mielonego
- 1 litr przecieru w kartoniku
- 1 cebula
- jarzynka, sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 2 ząbki świeżego czosnku
- 0,3 kg tartego, żółtego sera
- 0,5 kg pieczarek
SOS BESZAMELOWY :
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
PRZYGOTOWANIE :
- Pieczarki szatkujemy łącznie z cebula i podsmażamy na oleju, doprawiamy solą pieprzem i bazylią. Następnie do garnka przekładamy mięso mielone łącznie z przyprawami, dodajemy przecier z kartonika i wszystko prużymy na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
- Makaron na lazanię należy lekko podgotować w osolonej wodzie aż będzie Al dente.
- Płaty makaronu rozkładamy każdy osobno.
- Ze składników na sos przygotowujemy sos beszamelowy.
- Do naczynia żaroodpornego wykładamy odrobinę sosu, na to rozkładamy paski makaronu, polewamy sosem, ponownie makaron, sos beszamelowy i czynność powtarzamy aż wyrobimy składniki.
- Lazanię na wierzchu posypujemy tartym serem.
- Zapiekamy
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz