LAZANIA XXL + FILMIK

24 maj 2021
data:post.title
Pyszna i łatwa w przygotowaniu lazania z dodatkiem pieczarek. To moja wersja mięsnej zapiekanki w wersji XXL. 


SKŁADNIKI : 
  • 0,5 kg płatów makaronu do lazanii 
  • 0.5 kg mięsa mielonego 
  • 1 litr przecieru w kartoniku 
  • 1 cebula
  • jarzynka, sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku  
  • 1 łyżka suszonej  bazylii 
  • 2 ząbki świeżego czosnku 
  • 0,3 kg tartego, żółtego sera 
  • 0,5 kg pieczarek 
                                                              SOS BESZAMELOWY : 
  • 2 szklanki mleka 
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 

PRZYGOTOWANIE : 
  1. Pieczarki szatkujemy łącznie z cebula i podsmażamy na oleju, doprawiamy solą pieprzem i bazylią. Następnie do  garnka przekładamy mięso mielone łącznie z przyprawami, dodajemy przecier z kartonika i wszystko prużymy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. 
  2. Makaron na lazanię należy lekko podgotować w osolonej wodzie aż będzie Al dente. 
  3. Płaty makaronu rozkładamy każdy osobno. 
  4.  Ze składników na sos przygotowujemy sos beszamelowy. 
  5. Do naczynia żaroodpornego wykładamy odrobinę sosu, na to rozkładamy paski makaronu, polewamy sosem, ponownie makaron, sos beszamelowy i czynność powtarzamy aż wyrobimy składniki. 
  6. Lazanię na wierzchu posypujemy tartym serem. 
  7. Zapiekamy 
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz