Pyszna babka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą i cebulą. Po upieczeniu podajemy ją z kwaśną śmietaną. Jest rewelacyjna, smakuje na ciepło i zimno, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 1 kg ziemniaków zważonych po obraniu
- 150 g wędzonego boczku
- 1 pętko kiełbasy śląskiej
- 2 cebule
- sól, pieprz do smaku
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE :
- Kiełbasę, boczek i cebulę drobno kroimy. Przekładamy na patelnię i podsmażamy na złoto, odkładamy całość aż ostygnie.
- Odrobiną boczku nacieramy formę keksową o rozmiarze 35/12 cm.
- Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce do ziemniaków, dodajemy mąkę, przyprawy i jajka, mieszamy. Dodajemy podsmażoną cebule z kiełbasą i boczkiem, mieszamy.
- Ciasto wylewamy do formy i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 % C, termoobieg lub góra, dół.
- Po upieczeniu ciepłą babkę wyjmujemy z formy i kroimy na kawałki i podajemy z gęstą, kwaśną śmietaną.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz