Kolejna pyszna propozycja ciastek, tym razem z jabłkami, przepis bardzo prosty, ciasto z dodatkiem masła i twarożku wychodzi delikatnie kruche, do tego jabłka, mniam, polecam.
SKŁADNIKI :
- 500 g mąki pszennej
- 500 g twarogu półtłustego
- 250 g mała lub margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4-5 jabłek
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Z podanych składników zagniatamy ciasto.
- Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na kawałki.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm, wycinamy kółka szklanką.
- Na każde kułko kładziemy kawałek jabła i składamy ciasto aż powstanie placek z jabłkiem w środku.
- Ciastka układamy na blasze i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 % C.(termoobieg ), na funkcji góra dół - temperaturę zwiekszamy do 200 % C.
- Ciastka muszą być dobrze wypieczone aby nie były surowe w środku. Gdyby okazało się że są nie dopieczone , nalerzy czas pieczenia wydłużyć.
- Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz