Placek po zbójnicku to pyszne połączenie placka ziemniaczanego z kapustą, pysznym kotletem drobiowym i sosem czosnkowym. Danie jest syte i bardzo smaczne, polecam.
PLACKI ZIEMNIACZANE :
- 1 kg ziemniaków zważonych po obraniu
- 1 cebula
- 2 jajka
- sól do smaku
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
DODATKOWO :
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 liście laurowy
- 2-3 kulki ziela angielskiego, 5 kulek pieprzu
- 1 łyżka jarzynki
- 2 cebule
- 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki + 1 łyżka masła
- dowolny sos czosnkowy, u mnie na jogurcie grecki
SKŁADNIKI :
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- sól, słodka papryka i czosnek granulowany
- 2 jajka + odrobina mleka
- bułka tarta
PRZYGOTOWANIE :
- Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą do 3/4 jej wysokości, dodajemy liście laurowe, ziele, jarzynkę i pieprz w ziarnkach. Gotujemy do miękkości. Cebulę podsmażamy na oleju z odrobiną soli i pieprzu na złoto. Dodajemy ją do garnka z kapustą i mieszamy.
- Z mąki i masła robimy zasmażkę, dodajemy ją do kapusty i energicznie mieszamy. Kapustę zagotowujemy i odkładamy.
- Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż, lekko rozbijamy, doprawiamy do smaku i panierujemy. Smażymy na złoto, na oleju z jednej i drugiej strony.
- Ziemniaki i cebule obieramy i ścieramy drobno na tarce lub w mikserze. Dodajemy jajka, sól i mąkę, mieszamy. Placki smażymy na oleju na złoto.
- Podanie - na placek kładziemy sos czosnkowy, porcję kapusty, na to kotlet i składamy placek. Polewamy jeszcze odrobiną sosu. Podajemy, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz