PLACEK PO ZBÓJNICKU + FILMIK

28 wrz 2021
data:post.title
Placek po zbójnicku to pyszne połączenie placka ziemniaczanego z kapustą, pysznym kotletem drobiowym i sosem czosnkowym. Danie jest syte i bardzo smaczne, polecam. 


                                                          PLACKI ZIEMNIACZANE : 
  • 1 kg ziemniaków zważonych po obraniu 
  • 1 cebula 
  • 2 jajka 
  • sól do smaku 
  • 3 łyżki mąki 
  • olej do smażenia 
DODATKOWO :
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowy
  • 2-3 kulki ziela angielskiego, 5 kulek pieprzu
  • 1 łyżka jarzynki
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki + 1 łyżka masła 
  • dowolny sos czosnkowy, u mnie na jogurcie grecki 
SKŁADNIKI : 
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka 
  • sól, słodka papryka i czosnek granulowany 
  • 2 jajka + odrobina mleka
  • bułka tarta
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą do 3/4 jej wysokości, dodajemy liście laurowe, ziele, jarzynkę i pieprz w ziarnkach.  Gotujemy do miękkości. Cebulę podsmażamy na oleju z odrobiną soli i pieprzu na złoto. Dodajemy ją do garnka z kapustą i mieszamy. 
  2. Z mąki i masła robimy zasmażkę, dodajemy ją do kapusty i energicznie mieszamy. Kapustę zagotowujemy i odkładamy. 
  3. Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż, lekko rozbijamy, doprawiamy do smaku i panierujemy. Smażymy na złoto, na oleju z jednej i drugiej strony. 
  4. Ziemniaki i cebule obieramy i ścieramy drobno na tarce lub w mikserze. Dodajemy jajka, sól i mąkę, mieszamy. Placki smażymy na oleju na złoto. 
  5. Podanie - na placek kładziemy sos czosnkowy, porcję kapusty, na to kotlet i składamy placek. Polewamy jeszcze odrobiną sosu. Podajemy, smacznego. 
                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz