EXPRESOWY JABŁECZNIK BEZ PIECZENIA + FILMIK

3 wrz 2021
data:post.title
Pyszne i niezawodne ciasto, jabłecznik bez pieczenia na biszkoptach. Udaje się każdemu i smakuje każdemu :) polecam przepis. 


SKŁADNIKI : 
  • 9 dużych jabłek 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 szklanka wody 
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 małe opakowania podłużnych, słodkich biszkoptów 
                                                                           KREM : 
  • 400 ml śmietany 30 % 
  • 250 g mascarpone 
  • 3 cukry waniliowe 
  • 1 łyżka cukru 
  • 2 śmietan fixy 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Jabłka obieramy oraz kroimy na kawałki bez gniazd nasiennych. Przekładamy do garnka, dodajemy wodę i cukier. Prużymy aż jabłka zmiękną. Następnie wsypujemy galaretki i ogrzewając (nie gotując ) mieszamy aż się rozpuszczą. Odkładamy je aż ostygną i przekładamy do lodówki aby zaczęły tężeć. 
  2. Biszkopty rozkładamy na blaszce o rozmiarze 25/30 cm. Na to wykładamy już gęste jabłka ( nie mogą być płynne bo biszkopty za bardzo namiękną. Na jabłka ponowna porcja biszkoptów. 
  3. Zimną śmietanę przelewamy do misy robota, dodajemy cukry i ubijamy na sztywno. Następnie, kiedy jest już ubita dodajemy mascarpone, chwilkę ucieramy i na koniec wsypujemy śmietan- fixy. Śmietanę rozkładamy na wierzch ciasta równo ją rozsmarowując. 
  4. Ciasto chłodzimy w lodówce i podajemy po około godzinie jest gotowe do jedzenia. Smacznego. 
                                     Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału 


 

1 komentarz

  1. Zdecydowanie za dużo cukru. Pomysł dobry Ale za dużo cukru w jablkach A nie dałam nawet 2 całych galaretek Ale 1.5. Do smietanki wcale już nie dawałam cukru A i tak te jabłka aż gryzly słodyczą.. szkoda....

    OdpowiedzUsuń