Pyszne i niezawodne ciasto, jabłecznik bez pieczenia na biszkoptach. Udaje się każdemu i smakuje każdemu :) polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 9 dużych jabłek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 małe opakowania podłużnych, słodkich biszkoptów
KREM :
- 400 ml śmietany 30 %
- 250 g mascarpone
- 3 cukry waniliowe
- 1 łyżka cukru
- 2 śmietan fixy
PRZYGOTOWANIE :
- Jabłka obieramy oraz kroimy na kawałki bez gniazd nasiennych. Przekładamy do garnka, dodajemy wodę i cukier. Prużymy aż jabłka zmiękną. Następnie wsypujemy galaretki i ogrzewając (nie gotując ) mieszamy aż się rozpuszczą. Odkładamy je aż ostygną i przekładamy do lodówki aby zaczęły tężeć.
- Biszkopty rozkładamy na blaszce o rozmiarze 25/30 cm. Na to wykładamy już gęste jabłka ( nie mogą być płynne bo biszkopty za bardzo namiękną. Na jabłka ponowna porcja biszkoptów.
- Zimną śmietanę przelewamy do misy robota, dodajemy cukry i ubijamy na sztywno. Następnie, kiedy jest już ubita dodajemy mascarpone, chwilkę ucieramy i na koniec wsypujemy śmietan- fixy. Śmietanę rozkładamy na wierzch ciasta równo ją rozsmarowując.
- Ciasto chłodzimy w lodówce i podajemy po około godzinie jest gotowe do jedzenia. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału
Zdecydowanie za dużo cukru. Pomysł dobry Ale za dużo cukru w jablkach A nie dałam nawet 2 całych galaretek Ale 1.5. Do smietanki wcale już nie dawałam cukru A i tak te jabłka aż gryzly słodyczą.. szkoda....
OdpowiedzUsuń