Bardzo smaczny sos ze świeżych grzybów i kurczaka. Całość podana z makaronem, polecam smaczne i szybkie w przygotowaniu danie.
SKŁADNIKI :
- 500 g piersi z kurczaka
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszony czosnek do smaku
- olej do podsmażenia
- 2 cebule
- 700 g borowików
- 1-2 szklanki wody
- jarzynka do smaku
- 200 ml śmietany 30 %
- natka pietruszki
- 250 g makaronu
- 1 łyżka mąki wymieszana z odrobiną wody
PRZYGOTOWANIE :
- Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i podsmażamy na oleju na złoto. Odkładamy na talerz.
- Grzyby kroimy w talarki lub paseczki.
- Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, dodajemy grzyby, sól, pieprz, jarzynkę i wodę. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy podsmażonego kurczaka.
- Następnie wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku i ewentualnie zaklepujemy mąką i mieszając zagotowujemy.
- Sos podajemy z ugotowanym makaronem.
Zapraszamy do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz