CIASTO SZPINAKOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ + FILMIK

23 kwi 2022
data:post.title
Cisato szpinakowe jest pysznym ciastem ala babkowym. Ciężkie i wilgotne, przełożone śmietaną. Podajemy je udekorowane dowolnymi owocami. 


SKŁADNIKI : 
  • 200 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 
  • 1/2 szklanka oleju 
  • 4 jajka 
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka ma pojemność 250 ml )
  • 2 szklanki mąki tortowej (szklanka zawiera 130 g mąki )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM : 
  • 400 ml śmietany 30 % 
  • 2 cukry waniliowe 
  • 1-2 zagęstniki do śmietany 
  • 250 g mascarpone 
  • dowolne owoce do dekoracji 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Szpinak rozmrażamy, oblewamy wodę i miksujemy go z olejem na gładką masę. 
  2. Białka ubijamy na sztywno, nastepnie dodajemy żółtka i cukier, dalej ubijamy. 
  3. Dodajemy cały szpinak z olejem. Na koniec wsypujemy pszesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 
  4. Ciasto przekladamy do blaszki o rozmiarach 25/30 cm i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 % C.
  5. Biszkopt przecinamy na dwie polówki, górną część kruszymy aby powstała kruszonka do posypania ciasta. 
  6. Zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, dodajemy zagęstniki i mascarpone. Dalej miksujemy. 
  7. Na pierwszą część ciasta wykładamy śmietanę, na to posypujemy kruszonkę i układamy owoce. 
  8. Przed podaniem ciasto chłodzimy kilka godzin. Smacznego. 


Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz