Cisato szpinakowe jest pysznym ciastem ala babkowym. Ciężkie i wilgotne, przełożone śmietaną. Podajemy je udekorowane dowolnymi owocami.
SKŁADNIKI :
- 200 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 1/2 szklanka oleju
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru (szklanka ma pojemność 250 ml )
- 2 szklanki mąki tortowej (szklanka zawiera 130 g mąki )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 ml śmietany 30 %
- 2 cukry waniliowe
- 1-2 zagęstniki do śmietany
- 250 g mascarpone
- dowolne owoce do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :
- Szpinak rozmrażamy, oblewamy wodę i miksujemy go z olejem na gładką masę.
- Białka ubijamy na sztywno, nastepnie dodajemy żółtka i cukier, dalej ubijamy.
- Dodajemy cały szpinak z olejem. Na koniec wsypujemy pszesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto przekladamy do blaszki o rozmiarach 25/30 cm i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 % C.
- Biszkopt przecinamy na dwie polówki, górną część kruszymy aby powstała kruszonka do posypania ciasta.
- Zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, dodajemy zagęstniki i mascarpone. Dalej miksujemy.
- Na pierwszą część ciasta wykładamy śmietanę, na to posypujemy kruszonkę i układamy owoce.
- Przed podaniem ciasto chłodzimy kilka godzin. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz