Bardzo smaczne pierogi z białą, surową kiełbasą. Idealne na święta i nie tylko, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 1 kg mąki tortowej
- około 0,5 l ciepłej wody
- 5-6 łyżek oleju
- 1 jajko
- szczypta soli
FARSZ :
- 1 kg białej, surowej kiełbasy
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól i pieprz tylko do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy , odkładamy je na stolnicę aby odpoczęło.
- Z białej kiełbasy zdejmujemy skórkę, przekładamy ją do miski łącznie z drobno pokrojoną cebulą, jajkiem i przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Ciasto dzielimy na małe kawałki które rozwalkowujemy na kształt pieroga, nakładamy porcję farszu i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut licząc czas po wypłynięciu pierogów na wierzch wody .
- Pierogi podajemy ciepłe z podpieczoną cebulką.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz