Pyszna babka, aromatyczna, wilgotna i pachnąca masłem. Idealna na święta i nie tylko, polecam sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI :
- 5 jajek klasy "M"
- 200 g cukru ( 1 niepełna szklanka )
- 130 g mąki tortowej ( 1 szklanka o pojemności 250 ml )
- 200 g masła
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy żółtka i cukier, cukier waniliowy, dalej ubijamy. Podczas ubijania wlewamy rozpuszczone, chłodne masło.
- Na koniec przesiewamy przez sitko, mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy szpatułką.
- Formę na babkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto,
- Babkę pieczemy 45 minut, funkcja termoobieg, temperatura 175 %.
- Po wyjęciu z piekarnika, babkę studzimy i wyjmujemy z formy. Następnie posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz