SERNIK AMBASADOR + FILMIK

23 kwi 2022
data:post.title
Sernik ambasador to ciasto wielosmakowe, czekoladowo-waniliowo-bakaliowe. Ciasto może wydawać się pracochłonne ale jakie jest pyszne. Warto je upiec i delektować się jego smakiem. 


CIASTO : 
  • 4 szklanki mąki tortowej ( szklanka zawiera 125 g mąki ) 
  • 200 g masła
  • 5 żółtek '' klasa M''
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka ciemnego kakao
SER : 
  • 1 kg sera wiaderkowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier z wanilią
  • 3 żółtka 
  • 7 białek 
  • 2 budynie waniliowe bez cukru ( każdy po 40 g )
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
DODATKOWO : 
  • 100 g wiśni lub innych owoców (u mnie czereśnie )
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonych moreli 
  • 50 g pokrojonych orzechów
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. CIASTO - Składniki ciasta zagniatamy lub wyrabiamy robotem i dzielimy na trzy części, gdzie jedna ma być większa, druga mniejsza a trzecia najmniejsza. 
  2. Do tej najmniejszej dodajemy kakao i wyrabiamy. 
  3. Cekoladę kroimy na kawałki, rodzynki i morele moczymy we wrzątku i odcedzamy. 
  4. SER- białka ubijamy i odkłądamy na bok. Żółtka przekładamy do misy robota, dodajemy cukier i ucieramy. Dodajemy cały ser, budynie i ubite białka, ucieramy. Do sera dodajemy czekoladę, rodzynki i morele. Do małej części sera dodajemy kako i mieszamy. 
  5. Ciasto jasne ( największe ) rozkładamt w formie o rozmiarze 25/30 cm. Formę należy wyłożyć papierem do pieczenia. 
  6. Na jasne ciasto rozkładamy owoce ( bez pestek i  soku ), na to kruszymy ciemne ciasto. 
  7. Na ciasto wylewamy ciemny ser i na to jasny ser. Na wierzch kruszymy jasne ( najmniejsze ciasto ). 
  8. Sernik pieczemy jedną godzinę , funkca góra/dół  temperatura 170 % *. 
  9. Po upieczeniu sernik studzimy 1 godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach. 
  10. Kiedy całkowicie ostygne kroimy je na kawałki. 

   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;


 

Prześlij komentarz