Sernik ambasador to ciasto wielosmakowe, czekoladowo-waniliowo-bakaliowe. Ciasto może wydawać się pracochłonne ale jakie jest pyszne. Warto je upiec i delektować się jego smakiem.
CIASTO :
- 4 szklanki mąki tortowej ( szklanka zawiera 125 g mąki )
- 200 g masła
- 5 żółtek '' klasa M''
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka gęstej śmietany 18 %
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 kg sera wiaderkowego
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier z wanilią
- 3 żółtka
- 7 białek
- 2 budynie waniliowe bez cukru ( każdy po 40 g )
- 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
- 100 g wiśni lub innych owoców (u mnie czereśnie )
- 100 g czekolady deserowej
- 100 g rodzynek
- 100 g suszonych moreli
- 50 g pokrojonych orzechów
PRZYGOTOWANIE :
- CIASTO - Składniki ciasta zagniatamy lub wyrabiamy robotem i dzielimy na trzy części, gdzie jedna ma być większa, druga mniejsza a trzecia najmniejsza.
- Do tej najmniejszej dodajemy kakao i wyrabiamy.
- Cekoladę kroimy na kawałki, rodzynki i morele moczymy we wrzątku i odcedzamy.
- SER- białka ubijamy i odkłądamy na bok. Żółtka przekładamy do misy robota, dodajemy cukier i ucieramy. Dodajemy cały ser, budynie i ubite białka, ucieramy. Do sera dodajemy czekoladę, rodzynki i morele. Do małej części sera dodajemy kako i mieszamy.
- Ciasto jasne ( największe ) rozkładamt w formie o rozmiarze 25/30 cm. Formę należy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na jasne ciasto rozkładamy owoce ( bez pestek i soku ), na to kruszymy ciemne ciasto.
- Na ciasto wylewamy ciemny ser i na to jasny ser. Na wierzch kruszymy jasne ( najmniejsze ciasto ).
- Sernik pieczemy jedną godzinę , funkca góra/dół temperatura 170 % *.
- Po upieczeniu sernik studzimy 1 godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Kiedy całkowicie ostygne kroimy je na kawałki.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz