Dzisiaj przepis na ciasto z masą malinową i bitą śmietana. Letnie, smaczne ciasto, polecam przepis.
BISZKOPT:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru (szklanka ma pojemność 250 ml )
- 1/2 szklanka oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
MASA :
- 3 galaretki malinowe
- 750 ml gorącej wody
- 300 g malin
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietany 30 %
- 400 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 2 zagęstniki - śmietanex
- 250 g mascarpone
- Z podanych składników na biszkopt pieczemy ciasto. Przecinamy je na dwie połówki.
- Do miski wsypuję 3 galaretki malinowe wlewam 750 wrzątku. Mieszam i odkładam do ostygnięcia, jak będą zimne dodajemy maliny. Galaretki chłodzimy aż będą tężeć. Następnie w misie robota ubijamy śmietanę z mascarpone i wlewamy tężejące galaretki z malinami.
- Masę wylewamy na pierwszy blat ciasta ułożony w formie której się poekł, na to drugo blat ciasta i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Zimną śmietanę ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach, aż będzie puszysta. Dodajemy mascarpone, zagęstniki do śmietany i wykładamy ją na zimne ciasto.
- Ciasto dekorujemy dowolnie, smacznego.
Zapraszam do obejżenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz