Smażonka wieprzowa to bardzo miękkie mięso buszone w garnku i przełożone do słoików. Smaczne jest podane na ciepło i zimno.
SKŁADNIKI :
- 3 kg mięsa mieszanego (łopatka, karczek, podgardle, boczek )
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżeczka ziarnek pieprzu
- 1-2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
- 4 cebule
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, do smaku
- 2 szklanki wody
Przygotowanie :
- Mięso kroimy w dużą kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy i wlewamy wodę.
- Następnie dusimy do miękkości co jakiś czas mieszając. Należy uważać aby smażonka się nie przypaliła.
- Kiedy będzie już bardzo miękka przekładamy ją do słoików i zakręcamy. Jeżeli nałożymy ją gorącą to słoiki złapią jednak kiedy dekielki nie będą wklęsłe należy ją zapasteryzować.
- Przechowujemy ją w chłodnym miejscu. Smacznego.
Zaprasza do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz