Knedle ze śliwkami są pyszne podane na ciepło ze śmietaną i cukrem. Idealne danie na letnie dni, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 1/3 ziemniaków ugotowanych( waga surowych po obraniu )
- 1 jajko
- 500 g mąki pszennej
- 500 g dużych śliwek węgierek
- śmietana i cukier do podania knedli
PRZYGOTOWANIE :
- Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski, wsypujemy mąkę psenną, dodajemy 1 jajko i wyrabiamy ciasto jak na kopytki.
- Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy je na 2-3 kawałki.
- Każdy kawałek wałkujemy i dzielimy na porcje średniej wielkości. Porcje wałkujemy na placki, posypując stolnicę mąką i na każdy placek nakładamy połówkę śliwki, zlepiamy, powstanie knedla.
- Knedle gotujemy w osolonym wrzątku około 7-10 minut licząc czas od wypłynięcia knedli na wierz wody. Podajemy je ciepłe polane śmietaną i posypane cukrem, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz