Bogracz to sycąca zupa z mnustwem warzyw i wołowiny, zagęszczona kluseczkami. Smakuje rewelacyjne, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 1 kg wołowiny u mnie pręga wołowa
- 150 g tłustego, wędzonego boczku
- 4 czerwone papryki
- 4 pomidory
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżka naturalnej jarzynki
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- 4 ziarnka ziela angielskiego, kilka pieprzu
- plaster selera
- 1 marchew, 2 ziemniaki
- na koniec dodatkowo jeszcze bogracz doprawiamy
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- odrobina wody
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy. W garnku należy wytopić pokrojony boczek, do tego dodajemy mięso i liść laurowy z zielem i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i wlewamy 1 litr wody. Przykrywamy garnek i dusimy całość około 1 i 1/2 godziny.
- Po tym czasie dolewamy jeszcze wody dodajemy pokrojone warzywa - papryka, marchew, seler i ziemniaki oraz pomidory. Całość doprawiamy do smaku, dodajemy przecier i dusimy wszystko do miękkości.
- Robimy kluseczki, dodajemy je na gorący bogracz, mieszamy, zagotowujemy i gotowe, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz