Bogracz to sycąca zupa z mnustwem warzyw i wołowiny, zagęszczona kluseczkami. Smakuje rewelacyjne, polecam przepis. 
SKŁADNIKI : 
- 1 kg wołowiny u mnie pręga wołowa
 - 150 g tłustego, wędzonego boczku
 - 4 czerwone papryki
 - 4 pomidory
 - 1 łyżka słodkiej papryki
 - 1 łyżka wędzonej papryki
 - 1/2 łyżeczka pieprzu
 - 1 łyżeczka kminku
 - 2 łyżeczki suszonego czosnku
 - 1 łyżka naturalnej jarzynki
 - 2 cebule
 - 3 liście laurowe
 - 4 ziarnka ziela angielskiego, kilka pieprzu
 - plaster selera
 - 1 marchew, 2 ziemniaki
 - na koniec dodatkowo jeszcze bogracz doprawiamy
 
- 1 jajko
 - 3 łyżki mąki pszennej
 - odrobina wody
 
PRZYGOTOWANIE : 
- Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy. W garnku należy wytopić pokrojony boczek, do tego dodajemy mięso i liść laurowy z zielem i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i wlewamy 1 litr wody. Przykrywamy garnek i dusimy całość około 1 i 1/2 godziny.
 - Po tym czasie dolewamy jeszcze wody dodajemy pokrojone warzywa - papryka, marchew, seler i ziemniaki oraz pomidory. Całość doprawiamy do smaku, dodajemy przecier i dusimy wszystko do miękkości.
 - Robimy kluseczki, dodajemy je na gorący bogracz, mieszamy, zagotowujemy i gotowe, smacznego.
 
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 














Prześlij komentarz