CHLEB PSZENNO - DYNIOWY + FILMIK

19 wrz 2023
data:post.title
Chleb z dodatkiem musu z dyni jest smaczny, bardzo puchowy i ma piękny kolor. Polecam upiec taki chleb bo jest wyjątkowy, idealny do twarożku, miodu i dżemów. 


SKŁADNIKI : 
  •  1 szklanka - 250 ml ugotowanej dyni ( mus ) dynia hokkaido
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru 
  • 3 łyżki oleju 
  • 700 g mąki pszennej tortowej 
  • 1 i 1/2 łyżeczka soli 
  • pestki dyni do posypania 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Do misy robota kruszę świeże drożdże do tego wlewam jedną szklankę ciepłej wody 1  łyżkę cukru i te drożdże należy wymieszać. 
  2. Wlewam około 3 łyżki oleju do tego szklanka puree z dyni, 600 g mąki pszennej tortowej i tutaj sól jedna łyżeczka i pół ciasto zaczynamy wyrabiać gdyby było zbyt luźne dosypie jeszcze mąki ciasto jest zbyt luźne dosypuję jeszcze 100 g mąki .Miksuję dalej.
  3. Ciasto po wyrobieniu nakrywam ściereczką i idkładam do wyrośnięcia.
  4. Podłużne żaroodporne naczynie wykładam papierem do pieczenia i to wyrośnięte ciasto wykładam. Pozostawiam do ponownego wyrośnięcia. 
  5. Pieczemy chleb  40 minut temperatura 190 stopni, po 30 minutach nawet po 20 temperature zmniejszam do 180 stopni, u mnie funkcja termoobieg, gdyby chleb zaczął się zbytnio przypiekać. 
  6. Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
  7. Smacznego . 
                                 Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz