Chleb z dodatkiem musu z dyni jest smaczny, bardzo puchowy i ma piękny kolor. Polecam upiec taki chleb bo jest wyjątkowy, idealny do twarożku, miodu i dżemów.
SKŁADNIKI :
- 1 szklanka - 250 ml ugotowanej dyni ( mus ) dynia hokkaido
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju
- 700 g mąki pszennej tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- pestki dyni do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Do misy robota kruszę świeże drożdże do tego wlewam jedną szklankę ciepłej wody 1 łyżkę cukru i te drożdże należy wymieszać.
- Wlewam około 3 łyżki oleju do tego szklanka puree z dyni, 600 g mąki pszennej tortowej i tutaj sól jedna łyżeczka i pół ciasto zaczynamy wyrabiać gdyby było zbyt luźne dosypie jeszcze mąki ciasto jest zbyt luźne dosypuję jeszcze 100 g mąki .Miksuję dalej.
- Ciasto po wyrobieniu nakrywam ściereczką i idkładam do wyrośnięcia.
- Podłużne żaroodporne naczynie wykładam papierem do pieczenia i to wyrośnięte ciasto wykładam. Pozostawiam do ponownego wyrośnięcia.
- Pieczemy chleb 40 minut temperatura 190 stopni, po 30 minutach nawet po 20 temperature zmniejszam do 180 stopni, u mnie funkcja termoobieg, gdyby chleb zaczął się zbytnio przypiekać.
- Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Smacznego .
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz