Bardzo smaczne ciasto z jabłkami i bezą. Idealne na małą słodką przekąskę.
JABŁKA :
- 1,3 jabłek - waga po obraniu
- 1 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml )
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
CIASTO :
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
BEZA :
- 5 białek
- szczypta soli
- 1/2 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Jabłka obieramy i kroimy na kawałki bez gniazd nasiennych. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i prużymy do miękkości. Następnie pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Odkładamy je aby trochę ostygły.
- Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie dzielimy je na większą i mniejszą połówkę.
- Blaszkę o rozmiarze 25/30 cm wykładamy papierem do pieczenia, na to rozkładamy większą cześć ciasta i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy około 15 minut w temperaturze 180-190 stopni aż się zarumieni.
- Białka ubijamy na sztywno, do tego wsypujmy cukry i dalej ubijamy, po chwili wsypujemy mąkę ziemniaczaną i chwilkę mieszamy.
- Pa podpieczony i lekko ostudzony blat ciasta wykładamy jabłka, na to beza i starte lub pokruszone ciasto.
- Jabłecznik pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 % C, aż ładnie się zarumieni.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Wreszcie znalazłam przepis na pyszny jabłecznik, domownicy zadowoleni, dziękuję i wesołych świąt życzę
OdpowiedzUsuń