JABŁECZNIK Z BEZĄ + FILMIK

1 wrz 2023
data:post.title
Bardzo smaczne ciasto z jabłkami i bezą. Idealne na małą słodką przekąskę. 


      JABŁKA :  
  • 1,3 jabłek - waga po obraniu 
  • 1 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml )
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

      CIASTO : 
  • 200 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 5 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
      BEZA : 
  • 5 białek 
  • szczypta soli 
  • 1/2 szklanka cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                                                                   PRZYGOTOWANIE : 
  1. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki bez gniazd nasiennych. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i prużymy do miękkości. Następnie pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Odkładamy je aby trochę ostygły.
  2. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie dzielimy je na większą i mniejszą połówkę. 
  3. Blaszkę o rozmiarze 25/30 cm wykładamy papierem do pieczenia, na to rozkładamy większą cześć ciasta i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy około 15 minut w temperaturze 180-190 stopni aż  się zarumieni. 
  4. Białka ubijamy na sztywno, do tego wsypujmy cukry i dalej ubijamy, po chwili wsypujemy mąkę ziemniaczaną i chwilkę mieszamy. 
  5. Pa podpieczony i lekko ostudzony blat ciasta wykładamy jabłka, na to beza i starte lub pokruszone ciasto. 
  6. Jabłecznik pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 % C, aż ładnie się zarumieni. 
  7. Smacznego. 
                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

1 komentarz

  1. Wreszcie znalazłam przepis na pyszny jabłecznik, domownicy zadowoleni, dziękuję i wesołych świąt życzę

    OdpowiedzUsuń