JABŁECZNIK MOJEJ BABCI + FILMIK

23 paź 2023
data:post.title
Pyszny jabłecznik z delikatnym, maślanym ciastem z przepisu babci. Polecam przepis. 


     SKŁADNIKI : na ciasto półkruche
     na blaszkę o wymiarach 21/30 
  • 3  szklanki mąki pszennej tortowej z małym czubkiem 
  • (szklanka ma pojemność 250 ml )
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru pudru (5 łyżek )
  • 1 cukier waniliowy 
                                                                       JABŁKA : 
  • 1 i 1/2 kg jabłek reneta (zważonych przed obraniem ) 
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Wszystkie składniki na ciasto należy zagnieść lub wyrobić robotem. 
  2. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do garnka, następnie wlewamy  wodę, dodajemy cukier i zaczynamy gotować jabłka aż zmiękną a płyny odparują. Jabłka doprawiamy cynamonem. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. 
  3. Ciasto dzielimy na dwie połówki i każdą rozwałkowujemy. Pierwszą przenosimy na dno blaszki wyłożonej papierem, wyrównujemy, podpiekamy 15 minut w temperaturze 190*.
  4. Następnie na ciepły spód rozkładamy ciepłe jabłka i kładziemy drugie ciasto. 
  5. Jabłecznik pieczemy 30 minut w  temperaturze 180 % C, termoobieg. 
  6. Po upieczeniu jabłecznik studzimy i posypujemy cukrem pudrem, smacznego. 
        Zapraszam do obejrzenia filmiki i subskrypcji  kanału ; 



 

Prześlij komentarz