Pyszny jabłecznik z delikatnym, maślanym ciastem z przepisu babci. Polecam przepis.
SKŁADNIKI : na ciasto półkruche
na blaszkę o wymiarach 21/30
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej z małym czubkiem
- (szklanka ma pojemność 250 ml )
- 2 żółtka
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru (5 łyżek )
- 1 cukier waniliowy
JABŁKA :
- 1 i 1/2 kg jabłek reneta (zważonych przed obraniem )
- 1 szklanka zimnej wody
- 3/4 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE :
- Wszystkie składniki na ciasto należy zagnieść lub wyrobić robotem.
- Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do garnka, następnie wlewamy wodę, dodajemy cukier i zaczynamy gotować jabłka aż zmiękną a płyny odparują. Jabłka doprawiamy cynamonem. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy.
- Ciasto dzielimy na dwie połówki i każdą rozwałkowujemy. Pierwszą przenosimy na dno blaszki wyłożonej papierem, wyrównujemy, podpiekamy 15 minut w temperaturze 190*.
- Następnie na ciepły spód rozkładamy ciepłe jabłka i kładziemy drugie ciasto.
- Jabłecznik pieczemy 30 minut w temperaturze 180 % C, termoobieg.
- Po upieczeniu jabłecznik studzimy i posypujemy cukrem pudrem, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiki i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz