Bardzo smaczna kiszona kapusta w słoikach na zimę, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 2 bardzo duże główki białej kapusty
- 3 marchewki
- 4 łyżki soli
- 1 łyżka kminku
- słoiki litrowe
PRZYGOTOWANIE :
- Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy i dodajemy sól oraz kminek, kapustę mieszamy i odkładamy na kilka godzin aby zmiękła i puściła sok.
- Następnie przekładamy ją do słoików ciasno uciskając. Zakręcamy i odkładamy na 7 dni w ciepłe miejsce jak kuchnia. Na drugi dzień zaczną się gazy i wycieki ze słoików, należy kapustę odgazować wbijając trzonek łyżki do dna słoika. Następnie jak za dużo soku wyleci należy go uzupełnić solanką.
- Słoiki nie powinny już cieknąć i po 7 dniach odkładamy je zakręcone do piwnicy.
- Kapusta nadaje się do spożyci i może stać w słoikach kilka miesięcy. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiki i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz