Ciasto marchewkowe to ciasto babkowe w dodatku bardzo smaczne. Marchewka i orzechy dodają rewelacyjnego smaku. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i polecam je na każdą okazję lub przyjęcie.
SKŁADNIKI :
- 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- (szklanka ma pojemność 250 ml )
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 szklanka oleju
- 2 garście orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczka ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczka cynamonu
MASA :
- 250 g mascarpone
- 2 cukry waniliowe
- 150 g serka waniliowego
PRZYGOTOWANIE :
- Białka ubijamy na sztywno, następnie dalej ubijając wsypujemy cukier i dodajemy żółtka.
- Następnie wlewamy ojej i dalej ubijamy.
- Wsypujemy startą marchewkę i pokrojone orzechy. Teraz przesiewamy sitkiem mąki z proszkiem, sodką, cynamonem i kakao.
- Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o rozmiarze 21/30 cm.
- Pieczemy je około 35-40 minut w temperaturze 180 *C, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu studzimy ciasto w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Mascarpone mieszamy z serkiem i cukrem, Rozsmarowujemy je na cieście i posypujemy orzechami, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiki i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz