Mechouia to tunezyjska sałatka z grillowanych warzyw, takich jak ; papryka, bakłażan, cebula, pomidory i czosnek. Polana oliwą z oliwek i podana w towarzystwie tuńczyka i gotowanych jajek smakuje wybornie.
SKŁADNIKI :
- 1 mały bakłażan
- 3 pomidory
- 2-3 papryki kolorowe lub dowolne
- 1 cebula
- 1 główka czosnku ( część pieczemy a część drobno siekamy )
- oliwa z oliwek
- kmin rzymski mielony - do smaku
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- tuńczyk z puszki, oliwki - do ozdoby
PRZYGOTOWANIE :
- Warzywa przecinamy na pół, układamy na wyłożonej papierem blaszce i skrapiamy oliwą z oliwek.
- Wkładamy je na 20 minut do piekarnika temperatura 200 *C, muszą się przypiec aby skórka z nich zeszła.
- Następnie gorące przekładamy do miski i nakrywamy folią aby skórka zmiękła.
- Z całych warzyw ściągamy skórkę, drobno je siekamy i odkładamy na durszlak aby soki odciekły. Przekładamy ją na talerz, doprawiamy przyprawami, dodajemy świeży siekany czosnek ( ilość dowolna ) i mieszamy.
- Wierzch sałatki ozdabiamy oliwkami, tuńczykiem, pomidorkami i gotowanymi jajkami, polewamy oliwą i gotowe do podania. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Zapraszam do obejrzenia filmiki i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz