Dzisiaj podam przepis na zapiekankę z ziemniaków, kiełbasy i pieczarek. Jest polana sosem beszamelowymi i posypana serem oraz zapieczona. Bardzo łatwa w przygotowaniu i smaczna.
SKŁADNIKI :
- 1 kg podgotowanych ziemniaków
- 3 kiełbasy śląskie
- 2 cebule
- 300 g pieczarek
- sól, pieprz, słodka papryka do smaku
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 i 1/2 szklanki mleka 3/2 %
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 300 g żółtego sera
PRZYGOTOWANIE :
- Ziemniaki obieramy, kroimy w duże plastry i należy je ugotować na półtwardo. Odcedzić i wyłożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego.
- Pieczarki, kiełbasę i cebulę przyprawiamy i podsmażamy na patelni na złoto. Całość przekładamy na ziemniaki.
- Masło rozpuszczamy w garnku, wsypujemy mąkę i mieszamy, następnie wlewamy mleko, dodajemy przyprawy i przeciśnięty czosnek, zagotowujemy i chwilkę gotujemy aż sos beszamelowy zrobi się gęstawy.
- Wylewamy go na zapiekankę, posypujemy tartym serem i zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 180 * C.
- Podajemy ciepłą, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiki i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz