SKŁADNIKI :
- 500 g mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- 1 jajko
- około 3/4 szklanki ciepłej wody
- 500 g truskawek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3-4 łyżki cukru
- 150 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE :
- Mąkę wsypujemy na stolnicę, następnie w środku mąki robimy wgłębienie, dodajemy jajko i olej, zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto zawijamy w folie i pozostawiamy na 10 minut aby odpoczęło.
- Truskawki myjemy, oczyszczamy, kroimy na połówki, posypujemy cukrem i mąką, lekko mieszamy. Mąka wciągnie trochę soku który wypłynie z truskawek.
- Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka przy pomocy szklanki. Na środku krążków układamy porcję truskawek i zlepiamy pierogi. Układamy je na wysypanej mąką desce.
- Wodę zagotowujemy z łyżką soli, wrzucamy partiami pierogi, delikatnie mieszając.Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je około 2 minut i odcedzamy.
- Pierogi odsączamy i rozkładamy na talerze.
- Ciepłe smarujemy mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem. Smacznego.
Prześlij komentarz