PIEROGI Z TRUSKAWKAMI I MASCARPONE

02.07.2014
data:post.title
W sezonie truskawkowym obowiązkowo muszą być przygotowane pierogi z truskawkami. Najlepsze z mascarpone i cukrem, lub polane odrobiną roztopionego masła i podpieczoną bułką tartą.


                                                                    SKŁADNIKI : 
  • 500 g maki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • około 3/4 szklanki ciepłej wody
                                                                         FARSZ : 
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki cukru 
  • 150 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
                                                              PRZYGOTOWANIE : 

  1. Mąkę wsypujemy na stolnicę, następnie w środku mąki robimy wgłębienie, dodajemy jajko i olej, zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto zawijamy w folie i pozostawiamy na 10 minut aby odpoczęło.
  2. Truskawki myjemy, oczyszczamy, kroimy na połówki, posypujemy cukrem i mąką, lekko mieszamy. Mąka wciągnie trochę soku który wypłynie z truskawek.
  3. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka przy pomocy szklanki. Na środku krążków układamy porcję truskawek i zlepiamy pierogi. Układamy je na wysypanej mąką desce.
  4. Wodę zagotowujemy z łyżką soli, wrzucamy partiami pierogi, delikatnie mieszając.Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je około 2 minut i odcedzamy.
  5. Pierogi odsączamy i rozkładamy na talerze.
  6. Ciepłe smarujemy mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem.  Smacznego.

Prześlij komentarz