Dzisiaj przepis na babkę z migdałami, jest zwarta, wilgotna i smaczna. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, polecam.
SKŁADNIKI :
- 3/4 szklanki cukru (szklanka ma pojemność 250 ml )
- 5 jajek
- 200 g masła ( temperatura pokojowa)
- 1 cukier migdałowy 15g
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- migdały cięte do posypania formy
- masło do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE :
- Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem migdałowym, następnie dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy.
- Wsypujemy mąkę z proszkiem, mieszamy i na koniec ubitą pianę z białek.
- Formę na babkę smarujemy masłem oraz wysypujemy płatkami migdałów.
- Ciasto pieczemy około 40-50 minut, temperatura 180 %, funkcja góra/dół lub termoobieg.
- Babkę po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Zimną posypujemy cukrem pudrem, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz