BABKA MIGDAŁOWA + FILMIK

13 mar 2024
data:post.title
Dzisiaj przepis na babkę z migdałami, jest zwarta, wilgotna i smaczna. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, polecam. 


SKŁADNIKI : 
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka ma pojemność 250 ml )
  • 5 jajek
  • 200 g masła ( temperatura pokojowa)
  • 1 cukier migdałowy 15g 
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • migdały cięte do posypania formy 
  • masło do wysmarowania formy 
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem migdałowym, następnie dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy. 
  2. Wsypujemy mąkę z proszkiem, mieszamy i na koniec ubitą pianę z białek. 
  3. Formę na babkę smarujemy masłem oraz wysypujemy płatkami migdałów.
  4. Ciasto pieczemy około 40-50 minut, temperatura 180 %, funkcja góra/dół lub termoobieg. 
  5. Babkę po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  6. Zimną posypujemy cukrem pudrem, smacznego. 
                                           Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz