ROLADY WIEPRZOWE ( ZRAZY )

23 mar 2024
data:post.title
Bardzo smaczne rolady z siekanym farszem. Łatwe w przygotowaniu i smaczne, polecam przepis. 


SKŁADNIKI : 
  • 1 i 1/2 kg mięsa od szynki ( wysoka część )
  • 2 kiełbasy zwyczajne
  • 4 ogórki konserwowe 
  • 300 g boczku wędzonego 
  • 2 cebule 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 
  • słodka papryka w proszku 
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 6 ziarnek pieprzu
  • 1 łyżeczka naturalnej jarzynki 
  • maggi do smaku 
  • 2 łyżki mąki pszennej + woda 
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso tniemy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem.
  2. Kiełbasę, boczek, cebulę i ogórki miksujemy na małe kawałki. Wszystko przekładamy do miski i dodajemy musztardę, sól, pieprz, musztardę i magii. Wszystko mieszamy. 
  3. Na kotleta nakładamy porcję farszu i zwijamy roladę. Spinamy wykałaczkami. Obtaczamy w mące i podsmażamy je z każdej strony na odrobinie oleju. Następnie należy je trochę przypiec. 
  4. Do przypieczonych rolad dodajemy wodę oraz przyprawy (wegeta, liść laurowy, ziele, pieprz ) .
  5. Zrazy zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 40 minut aż będą miękkie. 
  6. Miękkie rolady wyjmujemy jak chcemy mieć więcej sosu dolewamy wody i przyprawiamy. Na koniec sos należy zgęścić  mąką wymieszaną z wodą. 
  7. Ze zrazów wyjmujemy wykałaczki i wkładamy je ponownie do sosu. 
                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz