BISZKOPT Z MASĄ KAWOWO - ORZECHOWĄ

6 mar 2024
data:post.title
       Dzisiaj przepis na ciasto z masą orzechowo - kawową i bitą śmietaną. Ciasto nie jest     skomplikowane w przygotowaniu a bardzo smaczne i efektowne. 


        BISZKOPT : 
  • 4 jajka rozmiar "L"
  • 1/2 szklanka cukru (szklanka ma pojemność 250 ml )
  • 1/2 szklanka oleju 
  • 1/2 szklanka mąki pszennej tortowej 
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
        MASA 
  • 750 ml mleka 
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40 g )
  • 5 łyżek cukru 
  • 5 łyżek cappuccino 
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 
  • 200 g masła 
       ŚMIETANA : 
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 2 cukry waniliowe 
  • 1 łyżka cukru 
  • 250 g mascarpone
  • 1 śmitanfix
  • dodatkowo; słoiczek dżemu z wiśni 
  • 1 paczka ciemnych herbatników 

PRZYGOTOWANIE :
  1. Z mleka, budyniów, cukru i kawy gotujemy gęsty budyń, na koniec wsypujemy do niego orzechy i mieszamy. Budynie rozkładamy na talerze aby wystygnął. Jak już będzie bardzo zimny ucieramy go z masłem aż powstanie zwarta masa. 
  2.  Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka i cukier i dalej ubijamy, na koniec wlewamy olej, miksujemy. Mąki z proszkiem przesiewamy sitkiem i mieszamy szpatułką aż masa jajeczna się połączy i będzie puszysta. 
  3. Biszkopt przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, 23/33 cm i pieczemy 30 minut w temperaturze 185 % C.  Po upieczeniu studzimy go w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnia.
  4. Bardzo zimną śmietanę u bijamy na sztywno z cukrami, jak będzie ubita dodajemy mascarpone, chwilkę mieszamy i wsypujemy śmietanfix. Na blat ciasta rozsmarowujemy dżem wiśniowy, na to masa z orzechów, biszkopt, herbatniki i bita śmietana.  
  5. Ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce,  smacznego. 

                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;  



 

Prześlij komentarz