Dzisiaj przepis na ciasto z masą orzechowo - kawową i bitą śmietaną. Ciasto nie jest skomplikowane w przygotowaniu a bardzo smaczne i efektowne.
BISZKOPT :
- 4 jajka rozmiar "L"
- 1/2 szklanka cukru (szklanka ma pojemność 250 ml )
- 1/2 szklanka oleju
- 1/2 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 750 ml mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40 g )
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek cappuccino
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
- 200 g masła
ŚMIETANA :
- 400 ml śmietany 30 %
- 2 cukry waniliowe
- 1 łyżka cukru
- 250 g mascarpone
- 1 śmitanfix
- dodatkowo; słoiczek dżemu z wiśni
- 1 paczka ciemnych herbatników
PRZYGOTOWANIE :
- Z mleka, budyniów, cukru i kawy gotujemy gęsty budyń, na koniec wsypujemy do niego orzechy i mieszamy. Budynie rozkładamy na talerze aby wystygnął. Jak już będzie bardzo zimny ucieramy go z masłem aż powstanie zwarta masa.
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka i cukier i dalej ubijamy, na koniec wlewamy olej, miksujemy. Mąki z proszkiem przesiewamy sitkiem i mieszamy szpatułką aż masa jajeczna się połączy i będzie puszysta.
- Biszkopt przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, 23/33 cm i pieczemy 30 minut w temperaturze 185 % C. Po upieczeniu studzimy go w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnia.
- Bardzo zimną śmietanę u bijamy na sztywno z cukrami, jak będzie ubita dodajemy mascarpone, chwilkę mieszamy i wsypujemy śmietanfix. Na blat ciasta rozsmarowujemy dżem wiśniowy, na to masa z orzechów, biszkopt, herbatniki i bita śmietana.
- Ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz