SMAŻONKA Z MIĘSA I KAPUSTA Z PIECZARKAMI

6 mar 2024
data:post.title
Dzisiaj na obiad przygotowałam smażonkę z mięsa wieprzowego oraz kapustę na ciepło z pieczarkami. Danie łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne.  


       KAPUSTA : 
  • około 2 kg kiszonej kapusty 
  • 1 łyżka jarzynki 
  • 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie
  • kilka ziarnek pieprzu
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula podsmażona na oleju 
  • sól, pieprz, magii do smaku 
  • plaster masła 
  • 2-4 łyżki mąki (na zasmażkę )
      SMAŻONKA : 
  • 2 łyżki smalcu 
  • 1 kg lub trochę więcej mięsa wieprzowego 
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie 
  • kilka ziarnek pieprzu 
  • sól i mielony pieprz do smaku 
  • 2 duże cebule 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy liść, ziele, pieprz i jarzynkę. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy na oleju cebulę, przekładamy ją do kapusty, wszystko przyprawiamy i gotujemy aż płyny odparują. Z mąki i masła robimy zasmażkę, wsypujemy ją opcjonalnie do kapusty, mieszamy i zagotowujemy. 
  2. Mięso myjemy, kroimy w kawałki, przekładamy na patelnię łącznie ze smalcem, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem. W razie konieczności wlewamy wodę aby mięso się nie przypaliło.  Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną cebulę, jeszcze podsmażamy aż cebula zmięknie i przyprawiamy do smaku. 
  3. Danie gotowe, smacznego. 
                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz