Dzisiaj na obiad przygotowałam smażonkę z mięsa wieprzowego oraz kapustę na ciepło z pieczarkami. Danie łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne.
KAPUSTA :
- około 2 kg kiszonej kapusty
- 1 łyżka jarzynki
- 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie
- kilka ziarnek pieprzu
- 400 g pieczarek
- 1 cebula podsmażona na oleju
- sól, pieprz, magii do smaku
- plaster masła
- 2-4 łyżki mąki (na zasmażkę )
SMAŻONKA :
- 2 łyżki smalcu
- 1 kg lub trochę więcej mięsa wieprzowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- kilka ziarnek pieprzu
- sól i mielony pieprz do smaku
- 2 duże cebule
PRZYGOTOWANIE :
- Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy liść, ziele, pieprz i jarzynkę. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy na oleju cebulę, przekładamy ją do kapusty, wszystko przyprawiamy i gotujemy aż płyny odparują. Z mąki i masła robimy zasmażkę, wsypujemy ją opcjonalnie do kapusty, mieszamy i zagotowujemy.
- Mięso myjemy, kroimy w kawałki, przekładamy na patelnię łącznie ze smalcem, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem. W razie konieczności wlewamy wodę aby mięso się nie przypaliło. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną cebulę, jeszcze podsmażamy aż cebula zmięknie i przyprawiamy do smaku.
- Danie gotowe, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz