ROLADA SZPINAKOWA Z PASTĄ JAJECZNĄ + FILMIK

14 mar 2024
data:post.title
Rolada szpinakowa z pastą jajeczną jest smaczna, efektowna i łatwa w wykonaniu. Polecam przepis.
 

SKŁADNIKI : 
  • 220 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju 
  • 40 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 jajek ugotowanych na twardo 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 1 serek topiony kremowy 100 g 
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu 
  • papryka konserwowa
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Szpinak rozmrażamy, wyciskamy z płynów i miksujemy rozdrabniaczem z żółtkami i olejem. 
  2. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy masę szpinakową i mieszamy na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie lekko mieszamy.
  3. Na dużą blaszkę z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia, na to wylewamy ciasto i równo je rozsmarowujemy. 
  4. Pieczemy 15 minut temperatura 190 %. 
  5. Po upieczeniu ciepłą zwijamy z papierem w rulon.
  6. Jajka rozdrabniamy ubijakiem z dodatkiem przypraw, majonezu, serka i szczypioru. 
  7. Zimną roladę rozwijamy, rozsmarowujemy masę jajeczną. Na jeden koniec układamy pokrojoną paprykę, zwijamy i owijamy folią spożywczą. Odkładamy do lodówki na 1-2 godziny. 
  8. Po tym czasie kroimy na kawałki ( baz foli ). 
  9. Smacznego. 
   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz