Rolada szpinakowa z pastą jajeczną jest smaczna, efektowna i łatwa w wykonaniu. Polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 220 g mrożonego szpinaku
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju
- 40 g mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- sól, pieprz do smaku
- 1 serek topiony kremowy 100 g
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- papryka konserwowa
- Szpinak rozmrażamy, wyciskamy z płynów i miksujemy rozdrabniaczem z żółtkami i olejem.
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy masę szpinakową i mieszamy na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie lekko mieszamy.
- Na dużą blaszkę z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia, na to wylewamy ciasto i równo je rozsmarowujemy.
- Pieczemy 15 minut temperatura 190 %.
- Po upieczeniu ciepłą zwijamy z papierem w rulon.
- Jajka rozdrabniamy ubijakiem z dodatkiem przypraw, majonezu, serka i szczypioru.
- Zimną roladę rozwijamy, rozsmarowujemy masę jajeczną. Na jeden koniec układamy pokrojoną paprykę, zwijamy i owijamy folią spożywczą. Odkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
- Po tym czasie kroimy na kawałki ( baz foli ).
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz