CIASTO DROŻDŻOWE Z MASĄ MAKOWĄ + FILMIK

18 mar 2024
data:post.title
Pyszne ciasto drożdżowe z makiem. Bardzo łatwe w wykonaniu i zarazem efektowne, a co najważniejsze udaje się każdemu. 


         CIASTO : 
  • 20 g drożdży
  • 4 łyżki cukru 
  • 250 ml mleka 3/2 %
  • 1 jajko
  • 50 g miękkiego masła
  • 500 g mąki pszennej tortowej 
        MASA: 
  • 1 puszka masy makowej, gotowej (850 g )
  • 2 garście rodzynek
  • 2 garście dowolnych orzechów
  • 2 starte jabłka 
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 
       KRUSZONKA : 
  • 70 g masła 
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej z czubkiem 
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Drożdże kruszymy do miski, wlewamy ciepłe mleko , dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut aż wyroście.
  2. Masę makową przekładamy do miski, dodajemy tarte jabłka, rodzynki, orzechy i powidła lub dżem, mieszamy. 
  3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 23/33 cm, rozkładamy wyrośnięte ciasto, rozkładamy je na całą blaszkę i na to masa makowa. 
  4. Kruszonka - składniki jej należy wymieszać i pokruszyć ją na ciasto. 
  5. Pieczemy je około 40 minut, temperatura 180 % C, funkcja góra/dół. 
  6. Po upieczeniu ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. 
  7. Ciasto kroimy zimne, smacznego .

   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;


 

Prześlij komentarz