Pyszne ciasto drożdżowe z makiem. Bardzo łatwe w wykonaniu i zarazem efektowne, a co najważniejsze udaje się każdemu.
CIASTO :
- 20 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 250 ml mleka 3/2 %
- 1 jajko
- 50 g miękkiego masła
- 500 g mąki pszennej tortowej
MASA:
- 1 puszka masy makowej, gotowej (850 g )
- 2 garście rodzynek
- 2 garście dowolnych orzechów
- 2 starte jabłka
- 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 70 g masła
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej tortowej z czubkiem
- Drożdże kruszymy do miski, wlewamy ciepłe mleko , dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut aż wyroście.
- Masę makową przekładamy do miski, dodajemy tarte jabłka, rodzynki, orzechy i powidła lub dżem, mieszamy.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 23/33 cm, rozkładamy wyrośnięte ciasto, rozkładamy je na całą blaszkę i na to masa makowa.
- Kruszonka - składniki jej należy wymieszać i pokruszyć ją na ciasto.
- Pieczemy je około 40 minut, temperatura 180 % C, funkcja góra/dół.
- Po upieczeniu ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Ciasto kroimy zimne, smacznego .
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz