Sernik czekoladowo - waniliowy na cienkim spodzie jest smaczny i efektowny. Polecam przepis.
CIASTO :
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 6 białek
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 50 g miękkiego masła
- 1 kg sera wiaderkowego
- 1 budyń waniliowy z cukrem
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 200 g czekolady
- 5 łyżek mleka
- CIASTO - Z podanych składników wyrabiamy półkruche ciasto, rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem o rozmiarze 23/30 cm.
- SER - żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy miękkie masło, ucieramy i po chwili dodajemy ser, miksujemy. Następnie wsypujemy budyń, mieszamy i dodajemy ubitą pianę z białek. Ser dzielimy na dwie połówki, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Na spód ciasta wylewamy ciemny ser, na to jasny i pieczemy 1 godzinę w 180 *C. Po upieczeniu sernik studzę i godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Czekolady łamiemy na kawałki, podgrzewamy z mlekiem w mikrofalówce 1 minutę. Mieszamy i wylewamy na zimny sernik, posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybowania kanału ;
Prześlij komentarz