DOMOWA ROLADA Z KURCZAKA W GALARECIE

1 lut 2015
data:post.title
Uwielbiam domowe wyroby, pasztety, wędliny i pieczenie, tylko nie zawsze czas pozwala mi je przygotować. Dzisiaj podam przepis na roladę drobiową w galarecie. Smaczna, delikatna, idealna na kanapki lub do podjadania. Przygotowuje się ją bardzo szybko, gotowałam roladę w butelce plastikowej ale bobrze  sprawdzają się również słoiki. Polecam.


                                                               SKŁADNIKI :
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 udka pozbawione skór i kości
  • 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę 
  • 1/2 puszki groszku
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • ostra papryka w proszku do smaku
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka wody
                                                            PRZYGOTOWANIE :

Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, doprawiamy do smaku, dodajemy paprykę, groszek i wlewamy wodę oraz wsypujemy żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do wcześniej przygotowanych dwóch butelek plastikowych, o pojemności 1,5 litra, uciętych na 3/4 wysokości, wkładamy woreczki, napychamy farsz zostawiając około 10 centymetrów od końca
 ( musi być  miejsce na galaretkę). Woreczki zawiązujemy pozostawiając duży luz w butelce ponieważ butelka podczas gotowania się skurczy. Jeżeli chcemy mogą to być 2 słoiczki 0,5 l jednak ciężko będzie wyciągnąć konserwę ze środka.
Do wysokiego garnka wlewamy wodę, wkładamy butelki na stojąco i gotujemy na małym ogniu 1 godzinę. Następnie butelki wyjmujemy, studzimy i zimne wkładamy do lodówki do stężenia. Po kilku godzinach butelkę przecinamy, wyjmujemy roladę ciągnąc za woreczek który zdejmujemy. Wędlinę kroimy na grubsze plastry, podajemy z pieczywem. Smacznego.





5 komentarzy

  1. Świetny pomysł, jutro próbuję. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis !!! Jakiej wielkości butelki użyć (słoiki ) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam słoiki 0,5 litra, jednak konserwę trzeba będzie w nim kroic. Butelkę plastikową użyłam 1,5 litra, odcinamy zwężony wierzch, nakładamy konserwę w woreczku do środka i gotujemy. Butelka podczas gotowania lekko się skurczy.Pozdrawiam Mariola :)

      Usuń
  3. Czy zamiast butelki mogę wykorzystać szynkowar

    OdpowiedzUsuń