Brownie to jedno z pyszniejszych ciast które może przygotować każdy. Należy tylko wymieszać składniki i gotowe. Jest pyszne i nikt nie potrafi się jemu oprzeć a buraczki to tylko zdrowy dodatek do tego ciasta. Ja podałam je z kremem borówkowym co wzbogaciło jego smak. Polecam brownie do kawki lub jako słodką przekąskę.
SKŁADNIKI :
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g margaryny
- 1 szklanka startych, ugotowanych buraczków ( 2 buraczki )
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 i 1/2 szklana maki pszennej
- 3 jajka
KREM BORÓWKOWY :
- 250 g serka ricotty
- 100 g borówek
- 1-2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE :
- Ugotowane buraczki, ścieramy na tarce i wyciskamy z nadmiaru soku.
- Do rondelka przekładamy margarynę, cukier, czekoladę, kakao i ogrzewamy, ciągle mieszają. do momentu zagotowania. Zakręcamy gaz i mieszamy aż cukier się rozpuści ( troszkę to potrwa ).
- Kiedy masa już ostygnie, dodajemy do niej buraczki i mieszając wlewamy jajka i wsypujemy mąkę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.
- Blaszkę o wymiarach 20/30 wykładamy folia aluminiowa, lekko ją naoliwiamy.
- Wylewamy ciasto, równo je rozprowadzając.
- Pieczemy brownie w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 30 minut.
- Ciasto rośnie tylko troszeczkę, więc sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone.
- Ricottę przekładamy do miseczki, dodajemy część borówek i miód, ugniatamy widelcem aż owoce się rozgniotą.
- Brownie kroimy i rozkładamy na talerze. Na każdy kawałek kładziemy po łyżeczce serka i posypujemy cukrem pudrem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału :)
Faktycznie z tego co widzę to ciasto te wygląda oszałamiająco. Moim zdaniem jednak brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ jest zdecydowanie najlepszym sposobem na to aby ugościć nasze podniebienie. Chyba na tą chwilę nie ma lepszego ciasta czekoladowego.
OdpowiedzUsuń