BROWNIE Z BURACZKAMI, RICOTTĄ I BORÓWKAMI + FILMIK

8 sty 2017
data:post.title
Brownie to jedno z pyszniejszych ciast które może przygotować każdy. Należy tylko wymieszać składniki i gotowe. Jest pyszne i nikt nie potrafi się jemu oprzeć a buraczki to tylko zdrowy dodatek do tego ciasta. Ja podałam je z kremem borówkowym co wzbogaciło jego smak. Polecam brownie do kawki lub jako słodką przekąskę.


                                                                     SKŁADNIKI : 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 200 g margaryny 
  • 1 szklanka startych, ugotowanych buraczków (  2 buraczki ) 
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 i 1/2 szklana maki pszennej
  • 3 jajka
                                                             KREM BORÓWKOWY : 
  • 250 g serka ricotty
  • 100 g borówek
  • 1-2 łyżki miodu 
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ugotowane buraczki, ścieramy na tarce i wyciskamy z nadmiaru soku. 
  2. Do rondelka przekładamy margarynę, cukier, czekoladę, kakao i ogrzewamy, ciągle mieszają. do momentu zagotowania. Zakręcamy gaz i mieszamy aż cukier się rozpuści ( troszkę to potrwa ).
  3. Kiedy masa już ostygnie, dodajemy do niej buraczki i mieszając wlewamy jajka i wsypujemy mąkę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.
  4. Blaszkę o wymiarach 20/30 wykładamy folia aluminiowa, lekko ją naoliwiamy. 
  5. Wylewamy ciasto, równo je rozprowadzając.
  6. Pieczemy brownie w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 30 minut. 
  7. Ciasto rośnie tylko troszeczkę, więc sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone.
  8. Ricottę przekładamy do miseczki, dodajemy część borówek i miód, ugniatamy widelcem aż owoce się rozgniotą. 
  9. Brownie kroimy i rozkładamy na talerze. Na każdy kawałek kładziemy po łyżeczce serka i posypujemy cukrem pudrem. 
         Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału :) 









 

Prześlij komentarz