Pizza z serowymi brzegami jest smaczną alternatywą dla smakoszy tego wypieku i sera. Dzięki temu pizza jest zjadana do samego końca. Przepis jest prosty i myślę że każdy sobie poradzi z jej przygotowaniem i upieczeniem, w dodatku jest mega smaczna. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 kostki drożdży 100 g
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka ziół do pizzy
DODATKOWO :
- 300 g żółtego sera
- 150 g sera mozzarella
- 150 g szynki
- 100 g salami
- kilka pieczarek
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
SOS :
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonej bazylii ze sklepu Plenus
- sól cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Składniki na ciasto przekładamy do miski, drożdże rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do ciasta, miksujemy robotem lub zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli jest za suche i nie chce się zagnieść dolewamy wody i ponownie zagniatamy. Nakrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Do garnka przekładamy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek, podpiekamy chwilkę na oleju, następnie dodajemy pomidory i bazylię, prużymy do momentu odparowania płynów. Kiedy sos zgęstnieje, blendujemy go i doprawiamy do smaku solą i cukrem.
- Sery ścieramy na tarce i mieszamy, pieczarki, paprykę i cebulę drobno kroimy.
- Ciasto wykładamy na posypany blat mąką, lekko je zagniatamy i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na cienki placek odpowiadający blaszce na pizzę, brzegi ciasta smarujemy wodą, i wokół brzegów rozsypujemy ser, zlepiamy je ku środkowi tak aby ser był schowany.
- Placek smarujemy sosem pomidorowym, na to rozkładamy salami, szynkę, pieczarki, cebulę, paprykę czerwoną i posypujemy pozostałym serem.
- Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 % C, przez około 15-20 minut. Należy uważać aby się nie spiekła.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Wygląda przecudownie! Jak dawno jadłam pizzę.
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Dziękuje :)
Usuńdomowa najlepsza a z tym serem to fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńObłędna ta pizza, aż mi ślinka cieknie!:)
OdpowiedzUsuńJest na prawdę smaczna, ciasto idealna i te brzegi :) znikła cała
UsuńMoja wersja akurat byłaby zmodyfikowana (nie jadam mięcha i nie cierpię cebuli, więc pomijam ją całkowicie i nie słucham tych, którzy mówią "No ale jak to, odrobina cebuli do smaku musi być!"), ale mam zasadnicze pytanie: jaka szerokość z tego wychodzi? Żyję, gotuję i jem jednoosobowo, mogę zjeść pizzę rozmiaru małego lub średniego z pizzerii, ale dużej za jednym posiedzeniem już nie pochłonę.
OdpowiedzUsuńPrzepis jest super💖
OdpowiedzUsuń