Focaccia to pieczywo w formie pizzy, wypiekane we Włoszech. Jest znakomitą przekąską oraz dodatkiem do dań. Dzisiaj przygotowałam ją w najprostszej formie, czyli z oliwą, pomidorkami, oliwkami i bazylią. Jest mega smaczna, polecam.
SKŁADNIKI :
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki wody
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonej naturalnej bazylii ze sklepu Plenus
- 20 g świeżych drożdży
- garść pomidorków koktajlowych
- garść czarnych oliwek
- listki bazylii
- oliwa z oliwek do posmarowania focacci przed pieczeniem
PRZYGOTOWANIE :
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, bazylię, oliwę i drożdże wymieszane z wodą. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto wykładamy na blaszkę posmarowaną oliwą, rozciągamy je równomiernie. W ciasto wciskamy pokrojone oliwki, bazylię i pomidorki. Skrapiamy je oliwą i rozsmarowujemy.
- Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, na mniej więcej 20 minut.
- Focaccię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i pieczemy ok. 25 minut, aż wierzch będzie rumiany.
- Po ostygnięciu kroimy na kawałki.
i rewelacyjnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) jest smaczna
UsuńUwielbiam foccacię pod każdą postacią :) Następna będzie z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
https://kuchniaoddwojga.blogspot.com/