FOCACCIA Z OLIWKAMI

23 sty 2017
data:post.title
Focaccia to pieczywo w formie pizzy, wypiekane we Włoszech. Jest znakomitą przekąską oraz dodatkiem do dań. Dzisiaj przygotowałam ją w najprostszej formie, czyli z oliwą, pomidorkami, oliwkami i bazylią. Jest mega smaczna, polecam. 


                                                                      SKŁADNIKI : 
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej naturalnej bazylii ze sklepu Plenus
  • 20 g świeżych drożdży 
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść czarnych oliwek
  • listki bazylii
  • oliwa z oliwek do posmarowania focacci przed pieczeniem
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, bazylię, oliwę i drożdże wymieszane z wodą. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Ciasto wykładamy na blaszkę posmarowaną oliwą, rozciągamy je równomiernie. W ciasto wciskamy pokrojone oliwki, bazylię i pomidorki. Skrapiamy je oliwą i rozsmarowujemy.
  3. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, na mniej więcej 20 minut.
  4. Focaccię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i pieczemy ok. 25 minut, aż wierzch będzie rumiany.
  5. Po ostygnięciu kroimy na kawałki.


 

3 komentarze

  1. i rewelacyjnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam foccacię pod każdą postacią :) Następna będzie z tego przepisu :)
    pozdrawiam
    https://kuchniaoddwojga.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń