Chipsy z selera są równie smaczne jak ziemniaczane, wprawdzie ciężko je rozróżnić smakowo. Mega smaczne i chrupiące. Upiekłam je na dwa sposoby, na oleju i w piekarniku, czyli kaloryczne i nie kaloryczne. Porównałam smak, jedne i drugie są smaczne, jednak pieczone na oleju, wiadomo wciągają :) polecam przygotować je w domu do zup lub podjadania.
SKŁADNIKI :
- 1-2 spore selery
- olej do głębokiego smażenia
- sól, ostra papryka w proszku
- papier do pieczenia
- ręczniki papierowe do odsączenia z tłuszczu
PRZYGOTOWANIE :
- Seler obieramy, następnie jeżeli jest duży przecinamy go na pół lub cztery części.
- Każdą cześć szatkujemy na szatkownicy, na cienkie plasterki.
- Część talarków rozkładamy na wyłożonej papierem blaszce, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 % C, po kilku minutach, kiedy zaczną się przypiekać, zmniejszamy temperaturę do 150 % C i uchylamy drzwiczki piekarnika, aby chipsy się lekko podsuszyły. Kiedy są już na wpół chrupkie, wyciągamy z piekarnika i studzimy. Później posypujemy solą i ostrą papryką.
- Druga część szatkowanego selera pieczemy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju, do momentu kiedy są jaśniutko brązowe, odsączamy je z tłuszczu i wykładamy na talerz wyłożony papierem śniadaniowym lub innym. Kiedy całkowicie wystygną posypujemy solą i przekładamy do miseczki.
- Chipsy można użyć do posypania zup lub do podjadania same, są bardzo smaczne. Polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Kocham wszelkie chipsy, jednak z selera jeszcze nie jadłam i nie robiłam. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Chipsy z selera są bardzo smaczne :) polecam je przygotować, są mniej kaloryczne niż z ziemniaków.
Usuń