BABECZKI Z MASĄ MAKOWĄ

2 sty 2017
data:post.title
Babeczki to pyszne ciasteczka które można zapiec z dowolną masą lub nadziać kremem. Bardzo smaczne i efektownie wyglądają na stole. Przygotowałam je z gotową masą makową ponieważ to szybki sposób na upieczenie babeczek. Wyszły bardzo smaczne, przepis jest na około 18 ciasteczek.


SKŁADNIKI : 
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 250 g margaryny lub masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka śmietany ( dodatkowo gdyby ciasto nie chciało się zagnieść ) 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
                                                                        MASA : 
  • 1 puszka masy makowej 
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Zimną margarynę kroimy w kostkę, przekładamy na stolnicę lub do misy robota, dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy elastyczne gładkie ciasto, gdyby się kleiło to dosypujemy mąki a jak nie chce się zagnieść to dodajemy łyżkę śmietany. Ciasto chłodzimy około 1-2 godzin.
  2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, następnie w misce mieszamy masę makową, jabłka, jajko i mąkę ziemniaczaną. 
  3. Foremki na babeczki lekko naoliwiamy ( użyłam metalowych i silikonowych, tych drugich nie trzeba naoliwiać ).
  4. Ciasto wyciągamy z lodówki, formujemy niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub trochę większe i wylepiamy foremki.
  5. Do ciastek nakładamy po jednej łyżce masy. Z pozostałego ciasta wycięłam foremką gwiazdki i ułożyłam je na babeczkach. 
  6. Ciastka pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 % C. 
  7. Po ostudzeniu ostrożnie wykładamy z foremek, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. 




 

4 komentarze