Babeczki to pyszne ciasteczka które można zapiec z dowolną masą lub nadziać kremem. Bardzo smaczne i efektownie wyglądają na stole. Przygotowałam je z gotową masą makową ponieważ to szybki sposób na upieczenie babeczek. Wyszły bardzo smaczne, przepis jest na około 18 ciasteczek.
SKŁADNIKI :
- 4 szklanki mąki tortowej
- 250 g margaryny lub masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany ( dodatkowo gdyby ciasto nie chciało się zagnieść )
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA :
- 1 puszka masy makowej
- 1 jajko
- 2 jabłka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE :
- Zimną margarynę kroimy w kostkę, przekładamy na stolnicę lub do misy robota, dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy elastyczne gładkie ciasto, gdyby się kleiło to dosypujemy mąki a jak nie chce się zagnieść to dodajemy łyżkę śmietany. Ciasto chłodzimy około 1-2 godzin.
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, następnie w misce mieszamy masę makową, jabłka, jajko i mąkę ziemniaczaną.
- Foremki na babeczki lekko naoliwiamy ( użyłam metalowych i silikonowych, tych drugich nie trzeba naoliwiać ).
- Ciasto wyciągamy z lodówki, formujemy niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub trochę większe i wylepiamy foremki.
- Do ciastek nakładamy po jednej łyżce masy. Z pozostałego ciasta wycięłam foremką gwiazdki i ułożyłam je na babeczkach.
- Ciastka pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 % C.
- Po ostudzeniu ostrożnie wykładamy z foremek, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
fajnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńuwielbiam mak,
OdpowiedzUsuńbabeczki wyszły cudnie :)
urocze te babeczki :) u siebie na blogu mam bardzo podobne :)
OdpowiedzUsuń