GOLONKI Z KURCZAKA W SOKU Z POMARAŃCZY Z PUREE Z BROKUŁA

20 lut 2017
data:post.title

Dzisiaj pomysł na pyszne danie, czyli goloneczki z kurczaka duszone w soku z pomarańczy. 
Podałam je z pure z brokuła. Danie bardzo smaczne a mięsko pachnie pomarańczą i smakuje rewelacyjnie. 


                                                                    SKŁADNIKI : 
  • 5-7 pałek z kurczaka
  • 1 łyżka ziół do mięsa 
  • 3 łyżki oleju 
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 szklanki soku z pomarańczy Hortex 
  • 1 brokuł
  • 1 łyżka masła
  • dowolna surówka 
  • kiełki fasoli mung i rzodkiewki do dekoracji 
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Pałki z kurczaka myjemy, obcinamy górne chrząstki i tworzymy małe golonki z kurczaka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. 
  2. Podpiekamy z każdej strony na oleju, wlewamy sok z pomarańczy i dusimy pod przykryciem do miękkości. W razie konieczności dolewamy soku, kiedy całkowicie się zredukuje i skarmelizuje danie jest gotowe. 
  3. Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i dodajemy masło, blendujemy.
  4. Na talerz wykładamy porcję puree, na to kładziemy 2 golonki i polewamy odrobiną sosu pomarańczowego. Podajemy z ulubioną surówką i kiełkami. 
  5. Smacznego. 

 

Prześlij komentarz