Dzisiaj pomysł na pyszne danie, czyli goloneczki z kurczaka duszone w soku z pomarańczy.
Podałam je z pure z brokuła. Danie bardzo smaczne a mięsko pachnie pomarańczą i smakuje rewelacyjnie.
SKŁADNIKI :
- 5-7 pałek z kurczaka
- 1 łyżka ziół do mięsa
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- 2 szklanki soku z pomarańczy Hortex
- 1 brokuł
- 1 łyżka masła
- dowolna surówka
- kiełki fasoli mung i rzodkiewki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :
- Pałki z kurczaka myjemy, obcinamy górne chrząstki i tworzymy małe golonki z kurczaka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
- Podpiekamy z każdej strony na oleju, wlewamy sok z pomarańczy i dusimy pod przykryciem do miękkości. W razie konieczności dolewamy soku, kiedy całkowicie się zredukuje i skarmelizuje danie jest gotowe.
- Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i dodajemy masło, blendujemy.
- Na talerz wykładamy porcję puree, na to kładziemy 2 golonki i polewamy odrobiną sosu pomarańczowego. Podajemy z ulubioną surówką i kiełkami.
- Smacznego.
Prześlij komentarz