Łosoś macerowany to pyszne mięso rybie, które długo leżakowało w soli i soku z pomarańczy. Nadaje się na kanapki, do sałatek, koreczków itp. Ja przygotowałam pyszną sałatkę z roszpunką, serem feta, jajkami, oliwkami i łososiem. Wyszła pyszna i lekka a w dodatku efektowna.
SKŁADNIKI :
- 150 g łososia macerowanego
- 100 g sera fety
- garść ciemnych oliwek
- opakowanie roszpunki
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 jajka ugotowane na twardo
- owoce granatu
- kilka kaparów
- oliwa z oliwek
- parmezan do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Jajka obieramy, kroimy na ćwiartki, roszpunkę myjemy, osuszamy.
- Łososia kroimy na bardzo cieniutkie kawałki i owijamy nim jajka.
- Na talerz rozkładamy roszpunkę, na to pokrojoną fetę, oliwki, kapary, pokrojone pomidorki koktajlowe i jajka z łososiem.
- Sałatkę polewamy oliwą z oliwek, posypujemy tartym parmezanem i gotowe.
- Smacznego.
i jakoś tak wiosenniej się zrobiło z ta sałatką :)
OdpowiedzUsuńTroszkę kolorów na talerzu robi efekt :)
UsuńJeśli ta sałatka tak samo smakuje jak wygląda, to ja bardzo chętnie taka zrobię, dzięki za przepis :-)
OdpowiedzUsuń