Karczek tym razem przygotowałam nadziewany wędzonym boczkiem i cebulą. Duszony w szybkowarze z kiszoną kapustą. Jest to danie jednogarnkowe z którego wychodzą tak na prawdę dwa dania, pyszny bigosik i rozpływający, mięciutki, nadziewany karczek. Wszystko bardzo smaczne. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 kg karczku
- 300 g wędzonego boczku lub podgardla
- 3 - 4 cebule
- sól, pieprz i papryka słodka do smaku
- 1 łyżka przyprawy do mięsa
- 3 ząbki czosnku
KAPUSTA :
- 1 kg kapusty kiszonej z beczki
- 1 marchew
- kawałek selera
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- kilka kulek pieprzu
- 1 płaska łyżeczka kminku
- 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 300 ml bulionu
PRZYGOTOWANIE :
- Kapustę kiszoną dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Jak jest mocno kwaśna to kilkakrotnie.
- Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy na centymetrów plastry ale nie do końca.
- Dokładnie nacieramy przyprawami i czosnkiem.
- Cebulę i boczek kroimy w plastry, w przecięcia mięsa wkładamy po dwa plastry boczku i 3 plastry cebuli. Nadziewamy karczek aż składniki się skończą.
- Składam mięso w całość i lekko dociskamy.
- Do kapusty dodajemy starte na tarce jarzynowej warzywa, przyprawy oraz przecier. Dokładnie mieszamy.
- Do szybkowaru o pojemności 5 - 8 litrów wkładamy cała kapustę, na to układamy karczek i lekko go wciskamy. Wlewamy 300 ml bulionu, zamykamy garnek i gotujemy - dusimy nasze damie około 2 godzin na najmniejszym ogniu.
- Kiedy szybkowar zacznie syczeć, zakręcamy gaz, czekamy około 10-15 minut aż temperatura w środku garnka opadnie, znowu włączam gaz i zakręcamy z chwilą gwizdania garnka. Tą czynność powtarzamy około 1,5 h, z garnka wypuszczamy powietrze i sprawdzamy czy mięso jest miękkie, jeżeli nie to dogotowujemy je jeszcze około 30 minut.
- Mięso ostrożnie wyjmujemy, dużą łopatką na talerz.
- Kapustę doprawiamy do smaku pieprzem, mielonym kminkiem i słodka papryka. Zagęszczamy 2 łyżkami mąki rozmieszanej z wodą lub zasmażką. Zagotowujemy ciągle mieszając. Bigosik wykładamy do miski, na talerz układamy porcje kapusty, gotowane ziemniaki, oraz porcje mięsa. Podajemy.
- Danie jest mega pyszne A mięso rozpływa się w ustach. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału;
Prześlij komentarz