KARCZEK NADZIEWANY BOCZKIEM I CEBULĄ, DUSZONY Z KAPUSTĄ W SZYBKOWARZE + FILMIK

26 lut 2017
data:post.title
Karczek tym razem przygotowałam nadziewany wędzonym boczkiem i cebulą. Duszony w szybkowarze z kiszoną kapustą. Jest to danie jednogarnkowe z którego wychodzą tak na prawdę dwa dania, pyszny bigosik i rozpływający, mięciutki, nadziewany karczek. Wszystko bardzo smaczne. Polecam.


SKŁADNIKI : 
  • 1 kg karczku
  • 300 g wędzonego boczku lub podgardla
  • 3 - 4 cebule 
  • sól, pieprz i papryka słodka do smaku
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa 
  • 3 ząbki czosnku 
KAPUSTA :
  • 1 kg kapusty kiszonej z beczki 
  • 1 marchew 
  • kawałek selera 
  • 1 liść laurowy 
  • 3 ziela angielskie 
  • kilka kulek pieprzu 
  • 1 płaska łyżeczka kminku 
  • 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 300 ml bulionu
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kapustę kiszoną dobrze płuczemy pod bieżącą wodą.  Jak jest mocno kwaśna to kilkakrotnie.
  2. Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy na centymetrów plastry ale nie do końca. 
  3. Dokładnie nacieramy przyprawami i czosnkiem.
  4. Cebulę i boczek kroimy w plastry, w przecięcia mięsa wkładamy po dwa plastry boczku i 3 plastry cebuli. Nadziewamy karczek aż składniki się skończą. 
  5. Składam mięso w całość i lekko dociskamy. 
  6. Do kapusty dodajemy starte na tarce jarzynowej warzywa, przyprawy oraz przecier. Dokładnie mieszamy. 
  7. Do szybkowaru o pojemności 5 - 8 litrów wkładamy cała kapustę, na to układamy karczek i lekko go wciskamy. Wlewamy 300  ml bulionu, zamykamy garnek i gotujemy - dusimy nasze damie około 2 godzin na najmniejszym ogniu.
  8. Kiedy szybkowar zacznie syczeć, zakręcamy gaz, czekamy około 10-15 minut aż temperatura w środku garnka opadnie, znowu włączam gaz i zakręcamy z chwilą gwizdania garnka. Tą czynność powtarzamy około 1,5 h, z garnka wypuszczamy powietrze i sprawdzamy czy mięso jest miękkie, jeżeli nie to dogotowujemy je jeszcze około 30 minut.
  9. Mięso ostrożnie wyjmujemy, dużą łopatką na talerz.
  10. Kapustę doprawiamy do smaku pieprzem, mielonym kminkiem i słodka papryka. Zagęszczamy 2 łyżkami mąki rozmieszanej z wodą lub zasmażką. Zagotowujemy ciągle mieszając. Bigosik wykładamy do miski, na talerz układamy porcje kapusty, gotowane ziemniaki, oraz porcje mięsa. Podajemy. 
  11. Danie jest mega pyszne A mięso rozpływa się w ustach. Smacznego. 

          Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału; 




 

Prześlij komentarz