Stek z karczku to jeden z pyszniejszych jaki uwielbiam, smaczny soczysty i łatwy w przygotowaniu.
Marynowany w zalewie z miodu, musztardy, oliwy i czosnku smakuje po upieczeniu rewelacyjnie.
Do steku przygotowałam potrawkę z ciecierzycy i pieczarek. Danie podajemy z miksem sałat.
SKŁADNIKI :
- 500 g karczku wieprzowego 3 plastry centymetrowej grubości
- 1 puszka ciecierzycy
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 100 ml śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
- 1 opakowanie mixu sałat
- 3 młode, pieczone marchewki do dekoracji
MARYNATA :
- 2 łyżki musztardy
- 3 ząbki czosnku, przeciśniete przez praskę
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso myjemy o osuszamy, kroimy na centymetrowe plastry, solimy z każdej strony.
- W miseczce mieszamy składniki marynaty, kiedy dobrze się połączą nacieramy nią plastry mięsa z każdej strony.
- Karczek odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
- Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Przekładamy do garnka i podpiekamy na maśle, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Po około 10 minutach wlewamy śmietanę i gotujemy na bardzo małym ogniu aż się częściowo zredukuje, wsypujemy do sosu 1/2 puszkę ciecierzycy i mieszamy. Sos jest gotowy, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
- Karczek pieczemy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z jednej i drugiej strony na złoto. Można go upiec na patelni grillowej lun na grillu. Po kilku minutach, kiedy już mięso ładnie się wypiekła, odkładamy na 30 minut i przykrywamy aby odpoczęło.
- Na talerz nakładamy porcję sosu z ciecierzycą, kładziemy stek z karczku, porcje sałaty i dekorujemy pieczona marchewką. Podajemy od zaraz, smacznego.
Prześlij komentarz