STEK Z KARCZKU Z CIECIERZYCĄ I GRZYBAMI

24 lut 2017
data:post.title
Stek z karczku to jeden z pyszniejszych jaki uwielbiam, smaczny soczysty i łatwy w przygotowaniu. 
Marynowany w zalewie z miodu, musztardy, oliwy i czosnku smakuje po upieczeniu rewelacyjnie. 
Do steku przygotowałam potrawkę z ciecierzycy i pieczarek. Danie podajemy z miksem sałat. 


SKŁADNIKI : 
  • 500 g karczku wieprzowego 3 plastry centymetrowej grubości
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietany 30% 
  • 1 łyżka masła
  •  sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania
  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 3 młode, pieczone marchewki do dekoracji
                                                                      MARYNATA : 
  • 2 łyżki musztardy 
  • 3 ząbki czosnku, przeciśniete przez praskę
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu 
  • sól, pieprz do smaku
                                                                 PRZYGOTOWANIE :
  1. Mięso myjemy o osuszamy, kroimy na centymetrowe plastry, solimy z każdej strony.
  2. W miseczce mieszamy składniki marynaty, kiedy dobrze się połączą nacieramy nią plastry mięsa z każdej strony.
  3. Karczek odkładamy na 1 godzinę do lodówki. 
  4. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Przekładamy do garnka i podpiekamy na maśle, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Po około 10 minutach wlewamy śmietanę i gotujemy na bardzo małym ogniu aż się częściowo zredukuje, wsypujemy do sosu 1/2 puszkę ciecierzycy i mieszamy. Sos jest gotowy, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
  5. Karczek pieczemy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z jednej i drugiej strony na złoto. Można go upiec na patelni grillowej lun na grillu. Po kilku minutach, kiedy już  mięso ładnie się wypiekła, odkładamy na 30 minut i przykrywamy aby odpoczęło. 
  6. Na talerz nakładamy porcję sosu z ciecierzycą, kładziemy stek z karczku, porcje sałaty i dekorujemy pieczona marchewką. Podajemy od zaraz, smacznego. 






 

Prześlij komentarz