KURCZAK PIECZONY W ZIOŁACH Z PURE Z BATATA

7 lut 2017
data:post.title
Kurczak pieczony w ziołach jest bardzo smaczny i aromatyczny. Podałam go z puree z batata i czosnku oraz warzywami. Danie jest smaczne i lekkie, polecam.


                                                                    SKŁADNIKI : 
  • 6 udek  z kurczaka 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 2 łyżki ziół Małgosi ze sklepu PLENUS
  • 3 bataty 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka masła naturalnego
                                                                 DODATKOWO : 

  • Warzywa gotowane na parze, brokuł, kalafior, marchew
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami, pozostawiamy na 1 godzinę. 
  2. Udka układamy na blaszce piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 % C, przez około 40 minut. 
  3. Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki, małe marchewki obieramy i gotujemy wszystko do miękkości na parze około 15 minut.
  4. Bataty obieramy i gotujemy z czosnkiem w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie. Odcedzamy, dodajemy masło i blendujemy na gładkie puree.  
  5. Na talerz rozkładamy porcję puree z batata, na to mięso oraz porcja warzyw. Dekorujemy roszpunką i sosem balsamicznym. Smacznego. 



 

Prześlij komentarz