Kurczak pieczony w ziołach jest bardzo smaczny i aromatyczny. Podałam go z puree z batata i czosnku oraz warzywami. Danie jest smaczne i lekkie, polecam.
SKŁADNIKI :
- 6 udek z kurczaka
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki ziół Małgosi ze sklepu PLENUS
- 3 bataty
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła naturalnego
DODATKOWO :
- Warzywa gotowane na parze, brokuł, kalafior, marchew
PRZYGOTOWANIE :
- Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami, pozostawiamy na 1 godzinę.
- Udka układamy na blaszce piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 % C, przez około 40 minut.
- Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki, małe marchewki obieramy i gotujemy wszystko do miękkości na parze około 15 minut.
- Bataty obieramy i gotujemy z czosnkiem w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie. Odcedzamy, dodajemy masło i blendujemy na gładkie puree.
- Na talerz rozkładamy porcję puree z batata, na to mięso oraz porcja warzyw. Dekorujemy roszpunką i sosem balsamicznym. Smacznego.
Prześlij komentarz